RM-SYSTÉM»Události»Erste prodělala za třetí čtvrtletí 1,5 miliardy eur

Erste prodělala za třetí čtvrtletí 1,5 miliardy eur

31.10.2011 09:41
Rakouská bankovní skupina Erste, do které patří i Česká spořitelna, ve třetím letošním čtvrtletí hospodařila s čistou ztrátou 1,494 miliardy eur. Ztráta byla vyšší než očekávání analytiků. Provozní zisk skupiny meziročně klesl o 19 procent, především díky propadu výnosů z obchodování.

Přecenění kontraktů CDS (credit default swaps), které se používají jako pojištění proti bankrotu emitenta dluhopisů, se totiž projevil ve výnosech z obchodování, protože je banka vedla mimo bilanci. Minulý čtvrtek banka uvedla, že zredukovala portfolio CDS z 5,2 miliardy eur na 300 milionů eur. Výnosy z poplatků a provizí klesly o 6,3 procenta na 446 milionů eur. Pozitivním překvapením je meziroční nárůst úrokových výnosů o 2,8 procenta na 1,43 miliardy eur. Banka uvedla, že ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 od konce roku 2010 do konce září poklesl z 9,2 procenta na 8,8 procenta. Původní odhad, že Erste bude muset navýšit kapitál o 59 milionů eur, vzal za své. Data byla totiž kalkulovaná k polovině letošního roku. Po výsledcích za třetí čtvrtletí odhadují analytici potřebu navýšení kapitálu o 750 milionů eur. Banka by se ráda vyhnula nutnosti požádat o pomoc rakouskou vládu. "Další vládní finanční pomoc by byla mnohem méně přátelská. Zabráním tomu za každou cenu," reagoval šéf Erste Andreas Treichl na otázku, zda bude banka hledat pomoc u vlády stejně jako v roce 2009. Podle jeho slov může Erste doplnit nutný kapitál během následujících devíti měsíců za pomoci zadržovaných zisků. Skupina před ztrátou varovala již v první polovině října, kdy oznámila mimořádná opatření spočívající v odpisech firemní hodnoty v Maďarsku a Rumunsku a vytvoření dodatečných rezervních a opravných položek k úvěrům a pohledávkám v Maďarsku.
Do letošního roku přitom Erste vstupovala s nadějemi na růst úvěrů a pokles špatných úvěrů právě v Maďarsku a Rumunsku. Banka musela svůj výhled během roku upravit, protože situace v Maďarsku a Rumunsku se výrazně zhoršila a dluhová krize eurozóny se také prohloubila.

Zdroj: E15, Zdeněk Pečený

Erste Group 3Q Results(ENG)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy