RM-SYSTÉM»Události»Erste zasáhla krize více, než se čekalo. Letos skončí ve ztrátě a nevyplatí dividendu

Erste zasáhla krize více, než se čekalo. Letos skončí ve ztrátě a nevyplatí dividendu

11.10.2011 16:06
Eskalující dluhová krize v eurozóně přiměla rakouskou banku Erste Group, majitelku České spořitelny, k pročištění svých bilancí. Akcie reagují na zprávu banky výrazným propadem, který sráží cenu akcie o více než 15 procent k hranici 430 korun.

Na rakouskou bankovní skupinu Erste Group, do jejíž skupiny patří i Česká spořitelna, dopadla evropská dluhová krize více, než se čekalo. Erste dnes oznámila, že vykáže za prvních devět měsíců roku 2011 čistou ztrátu ve výši zhruba 920-970 milionů eur. Za celý rok pak očekává ztrátu ve výši 700 až 800 milionů eur.

Jde o důsledek expozice banky v Řecku a dalších zemích Portugalsku, Španělsku, Itálii, Portugalsku a Irsku. Banka proto výrazným způsobem zredukovala tuto expozici vůči této evropské periferii z 1,9 miliardy eur na konci roku 2010 na 0,6 miliardy eur ke konci letošního září. Banka také oznámila, že odepisuje firemní hodnotu (goodwill) v Maďarsku a Rumunsku.Pro akcionáře skupiny pak přišla špatná zpráva, když vedení informovalo o tom, že navrhne, aby za rok 2011 nebyla vyplácena dividenda.

Zhoršený výhled pro eurozónu

Erste Group uvedla, že odloží předčasné splacení státního podílu podílového kapitálu (1,2 mld. EUR) nejméně o jeden rok. "Představenstvo Erste Group navrhne valné hromadě nevyplatit za obchodní rok 2011 dividendu, řádně však platit úroky z podílového kapitálu," uvedla banka.

"Během posledních týdnů jsme přestali doufat, že se brzy dočkáme řešení vládní dluhové krize v Evropě. Přepokládáme, že to přinese další důsledky pro reálnou ekonomiku a ovlivní náš region, byť dopady budou méně dramatické. Přijali jsme proto radikální účetní opatření v naší rozvaze, abychom připravili Erste Group na další období nejistoty," oznámil Andreas Treichl, generální ředitel Erste Group.

Opatření proti krizi se však podle tiskové zprávy nedotkalo kapitálového vybavení banky. Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 (vztaženo na celkové riziko) zůstane s přibližně 9,2 % oproti konci roku 2010 beze změny. "V roce 2012 a v následujících letech bude provozní vývoj Erste Group hlavním zdrojem opatřování kapitálu," uvedla banka."Ukazatel kapitálové přiměřenosti a silná likvidita, faktory, které jsou v těchto dobách stěžejní, zůstanou nedotčeny. Díky silnému provoznímu zisku zůstane ukazatel kapitálové přiměřenosti na konci tohoto roku stejný jako na konci roku minulého," doplnil Treichl.

Na zprávu bezprostředně zareagovaly akcie Erste ( Erste Bank Group [ 443.40 down -0.14% graf ] ), které v průběhu dne propadaly až o 18 procent, což bylo nejvíce od října 2008, když klesly do blízkosti hranice hranici 430 korun za akcii."Celkově budou mít oznámená opatření jednoznačně negativní vliv na cenu akcií Erste," podotknul k tomu analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. V průběhu odpoledne pak akcie propad korigovaly a před 15. hodinou klesaly o necelých 13 procent na úrovni ceny pod 450 korun.


Problematické Maďarsko a Rumunsko

Erste Group uvedla, že v souvislosti s vývojem finančního trhu v Maďarsku v důsledku státních intervencí Orbánovy vlády vykáže u tamních aktivit letos čistou ztrátu 500 milionů eur a tamní byznys posílí o 600 milionů eur. Zároveň skupina uvedla, že v Maďarsku „změní podnikatelský model". "Maďarsko se musí repozicionovat, aby mohla vzniknout banka, která bude schopna lépe odolávat rizikům politických rozhodnutí," stojí v prohlášení. Rozhodla o vytvoření rezervy před zdaněním v rozsahu 200 milionů eur právě kvůli plánu předčasného splacení hypoték vedených ve švýcarské měně, který schválila vláda.

"Erste Group sice hodlá proti tomuto zákonu podniknout příslušné kroky, zároveň však musí přijmout okamžitá bilanční opatření, aby byla připravena na očekávanou čistou ztrátu v Erste Bank Maďarsko ve výši zhruba 500 milionů eur, přímo či nepřímo vyplývající z této právní změny," uvedla banka. Banka také oznámila, že částečně odepíše firemní hodnotu své rumunské dceřiné společnosti ve výši 700 milionů eur před zdaněním (627 milionů eur po zdanění) z důvodu nečekaně pomalého zotavování ekonomiky.

"Toto opatření nemá žádný dopad na regulační vlastní kapitál či na hmotný majetek. Po úspěšné akvizici menšinových akcionářů bude zbývající firemní hodnota zajištěna výrazně vyšším podílem na cash flow společnosti BCR," uvedla banka. "U maďarského trhu jsme očekávali nižší tvorbu rezervy, avšak zejména ztráta u podnikání v Rumunsku nebyla očekávána," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Tomčány.

Zdroj: 11.10.2011, byznys.iHned.cz


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy