RM-SYSTÉM»Události»USA blokují obchod Deutsche Telekomu s AT&T za 39 miliard

USA blokují obchod Deutsche Telekomu s AT&T za 39 miliard

02.09.2011 10:08
Společnost Deutsche Telekom se chce za 39 miliard dolarů zbavit své americké divize T-Mobile, která poslední čtyři až pět let nenaplňuje očekávání akcionářů. Kupec se už našel. Uvedenou sumu je ochotna zaplatit společnost AT&T. Vyskytl se ale zádrhel. Ministerstvo spravedlnosti ve Washingtonu se obrátilo na soud, aby chystanou transakci zakázal.

Vládní úředníci poukazují na to, že společnost AT&T, druhý největší mobilní operátor v USA, a T-Mobile, čtyřka na trhu, nyní soutěží o přízeň zákazníků v 97 klíčových městských aglomeracích USA ze sta. "Tento konkurenční boj vidí kdokoli, kdo vejde do obchodního domu, otevře noviny nebo začne surfovat na webu," poznamenává agentura Bloomberg. Ministerstvo spravedlnosti se podle ní obává, že spojením zmíněných dvou operátorů bude vážně narušeno konkurenční prostředí.

Rána pro Reného Obermanna Americká vláda zablokovala chystaný "megaobchod" v době, kdy největší telekomunikační společnost Evropy prochází bolestivou restrukturalizací.

A prodej ekonomicky chřadnoucí americké divize T-Mobile představuje jeden z klíčových prvků nové strategie, kterou akcionářům prezentuje šéf Deutsche Telekomu René Obermann.

Na jejím konci má být místo těžkopádného gigantu, jemuž ubývají zákazníci, menší, ale pružný a vysoce rentabilní telekomunikační koncern. Deutsche Telekom za letošní první pololetí dosáhl obratu necelých 21,1 miliardy eur, meziročně o 7,2 procenta méně. Zisk před zdaněním, odpisy a úroky (EBIDTA) klesly o 12 procent na 8,1 miliardy eur.

Prodejem americké divize T-Mobile by se celkový obrat koncernu snížil asi o čtvrtinu. Dohodnutá cena 39 miliard dolarů je podle oborových analytiků velice slušná. Do pokladny Deutsche Telekomu by přímo šlo 25 miliard dolarů, z nichž by koncern splatil značnou část dluhů (koncem roku 2010 činily zhruba 67 miliard dolarů).

Za zbývajících 14 miliard by získal osmiprocentní podíl v AT&T.

"Pokud z prodeje sejde, bude to pro Deutsche Telekom těžká rána. Nejelegantnější řešení jeho problémů v USA bude smeteno ze stolu," míní Heike Paulsová, analytička Commerzbank.

Naděje umírá poslední Účastníci zablokovaného obchodu se ale nemíní jen tak vzdát. "Ministerské veto napadneme u nezávislého soudu," uvedla společnost AT&T. "Právní kroky amerického státu neznamenají, že je s transakcí konec," zaznívá z bonnské centrály Deutsche Telekomu. Její vedení naopak vítá, že americké úřady jsou ochotny o ní dále jednat. Federální úřad USA pro telekomunikace včera prohlásil, že žádné rozhodnutí nepadlo. Ale server Spiegel Online připomíná, že tento regulátor nikdy neposvětil žádnou významnou fúzi či akvizici, která se nelíbila ministerstvu spravedlnosti. To, zda AT&T koupí americkou divizi T-Mobile, a stane se tak v USA jedničkou na trhu mobilní komunikace, bude nejspíš známo až v první polovině příštího roku.

Zdroj: Hospodářské noviny (Václav Lavička)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy