RM-SYSTÉM»Události»Vodárenská firma vyrábí elektřinu

Vodárenská firma vyrábí elektřinu

29.08.2011 08:44
Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK), která je největším dodavatelem pitné vody v Moravskoslezském kraji, postaví příští rok malou vodní elektrárnu na úpravně vody ve Vítkově Podhradí. Vodárenská firma tak dále zvýší výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vedle malých vodních elektráren na úpravnách vody vyrábí SmVaK elektřinu také v kogeneračních jednotkách instalovaných na čistírnách odpadních vod, kde k produkci energie využívá bioplyn z kalů.

Nové zařízení ve Vítkově-Podhradí bude již šestou malou vodní elektrárnou instalovanou v systému SmVaK. "Výstavba elektrárny v Podhradí začne na počátku roku 2012 a zprovoznění se očekává v polovině příštího roku. Mělo by jít o investici za asi 5 miliónů korun," uvedl generální ředitel SmVaK Miroslav Kyncl s tím, že návratnost investice by se měla pohybovat kolem čtyř let. Letos společnost Severomoravské vodovody a kanalizace, jak sdělila její mluvčí Eva Špirochová, vyrobí zhruba 6390 megawatthodin elektřiny, což je množství, které by vystačilo například pro 800 rodinných domků. "Za poslední tři celé roky, tedy od roku 2008 do konce loňska, jsme zvýšili výrobu elektřiny o 15 procent. Letos bude nárůst proti roku 2010 o dalších přibližně 4,5 procenta," sdělil dále Kyncl.
Loni bylo v rámci SmVaK na výrobních zařízeních využívajících obnovitelné zdroje energie vyprodukováno 6115 MWh elektřiny. Z toho větší část, téměř 3400 MWh, vyprodukovaly kogenerační jednotky čistíren odpadních vod. Dalších více než 2700 MWh dokázaly vyrobit malé vodní elektrárny instalované v systému SmVaK.
Část elektřiny SmVaK využívá k vlastnímu provozu, na technologických zařízeních systému tzv. Ostravského oblastního vodovodu a v čistírnách odpadních vod. Část elektřiny, loni to bylo téměř 1300 MWh, vodárenská společnost prodává do distribuční sítě ČEZ.
První malá vodní elektrárna SmVaK byla instalována v roce 1993 na úpravně pitné vody v Nové Vsi u Frýdlantu n. O. Zařízení využívá tzv. hydraulický potenciál, tedy přetlak vody v trubním řadu, kterým se přivádí surová voda. Ve druhé polovině 90. let minulého století přibyly další tři malé vodní elektrárny a zatím poslední uvedla firma do provozu před třemi lety na úpravně vody ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Kogenerační jednotky pro transformaci bioplynu na elektrickou energii má SmVaK instalovány na větších čistírnách odpadních vod - v Opavě, Karviné, Havířově, Frýdku-Místku, Třinci, Orlové a Novém Jičíně.


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy