RM-SYSTÉM»Události»Lafarge loni dosáhl zisku 132,7 miliónu

Lafarge loni dosáhl zisku 132,7 miliónu

25.08.2011 10:25
Vloni čížkovická firma utržila 1016 miliardy korun, což je meziročně o 15 procent méně. Nižší je i zisk, který vloni klesl na 132,7 miliónu korun, oproti předloňsku o 56 procent méně. Celý francouzský koncern Lafarge, který je největším výrobcem cementu na světě, přitom v roce 2010 zvedl tržby o dvě procenta. Zpráva o činnosti firmy viní z propadu především recesi ve stavebnictví, k jejímuž překonání si chce pomoci společným podnikem se stavební firmou Strabag.

Zatímco celý koncern je ve svém výhledu do budoucna optimistický a v celosvětovém měřítku počítá s až šestiprocentním růstem poptávky, ve střední Evropě je situace docela jiná. Stavební výroba v Česku klesla o 7,8 procenta; u bydlení šlo o pokles o 20 procent a u dopravní infrastruktury dokonce o 75 procent. "Stát začal výrazně škrtat projekty financované z rozpočtů a pravděpodobně se projevilo i provizorium po pádu Topolánkovy vlády," uvedlo vedení společnosti.

Příliš optimistický není ani výhled na další roky. "Vývoj se i v Evropě dost různí, ale u nás letos čekáme další pokles poptávky o pět až sedm procent," řekl ČTK ředitel firmy Ivan Mareš.

Přesto chce český Lafarge Cement letos vyplatit dividendy v celkové výši 301 miliónů korun, které budou financované z letošního i ze starších zisků. Navíc počítá i se zhruba dvouprocentním nárůstem mezd zaměstnanců, aby dorovnal inflaci a zamezil větší fluktuaci. Průměrný plat v dělnických profesích v čížkovické cementárně je okolo 28 000 korun měsíčně, počítají se do něj ale i příplatky za směny a víkendy.

Lafarge prý navíc doplácí na to, že v Česku nemá vlastní síť betonáren, což by prý měl vyřešit připravovaný společný podnik se stavební společností Strabag. Podrobnosti zatím nejsou známy.

(zpráva ČTK)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy