RM-SYSTÉM»Události»Ropný gigant Exxon se soudí s Bílým domem. Kvůli miliardě barelů ropy

Ropný gigant Exxon se soudí s Bílým domem. Kvůli miliardě barelů ropy

19.08.2011 10:47
Vláda USA neprodloužila kontrakt Exxonu na pronájem ropného pole Julia, Exxon se kvůli tomu soudí. Poplatky za pronájem by se vzhledem k aktuálním cenám ropy mohly vyšplhat na 10,95 mld. USD. Pokud by se vláda rozhodla pronájem pole společnostem skutečně odejmout, znamenalo by to nejen oddálení příjmů do státní kasy, ale také vzkaz ropným společnostem, že v případě ropného nálezu musí začít těžit co nejrychleji.

Největší americká společnost těžící ropu Exxon Mobil se soudí s vládou USA kvůli ropnému poli Julia v Mexickém zálivu. Předmětem sporu je to, komu patří miliarda barelů, která by se z něho dala vytěžit.

Odhad velikosti ropného pole byl poprvé zveřejněn minulý týden, ačkoli se spor datuje již od října roku 2008. A ve stejném roce o měsíc později měl společnosti skončit desetiletý pronájem pole, a společnost tak požádala o pětileté prodloužení smlouvy. Společnost však podle ministerstva vnitra a následně i soudu nepředložila dostatečný důkaz o „odhodlání produkovat na daném místě ropu" v podobě nějakého konkrétního plánu těžby. Regulátoři jsou ohledně nevyužívaných pronájmů poměrně striktní, poněvadž tak vládě utíkají daně. Jejich „přísnost" je také podmíněna jejich ochranou své pověsti po loňské katastrofě společnosti British Petroleum (BP). Tehdy BP žádalo (úspěšně) na poslední chvíli regulatorní úřady o povolení ke změně v designu těžebních zařízení, což podle některých vyšetřovatelů přispělo k následnému chaosu.

Tradice vs. pravidla?

Podle společnosti Exxon Mobil i dalších ropných společností je však udělování prodloužení pronájmů denním chlebem a toto odmítnutí bylo velmi překvapivé. K objevu došlo ve spolupráci s norskou společností Statoil, která drží 50 % ropného pole Julia.

Statoil dle svých slov podal žalobu na ministerstvo vnitra toto pondělí s vyjádřením, že požadavek o prodloužení nájmu takového typu nebyl ještě v historii nikdy zamítnut.

Poplatky za pronájem ropného pole Julia by se vzhledem k aktuálním cenám ropy mohly vyšplhat na 10,95 mld. USD. Pokud by se vláda rozhodla pronájem pole společnostem skutečně odejmout, znamenalo by to nejen oddálení příjmů do státní kasy, ale také vzkaz ropným společnostem, že v případě ropného nálezu musí začít těžit co nejrychleji.

Objev pole Julia je považován za největší v Mexickém zálivu od objevu pole Thunder Horse společností BP v roce 1999, dokonce by jej mohl i předčít. Objev je také znamením, že v Mexickém zálivu společnosti stále ještě mají co objevovat.
V soudním sporu se jedná pouze o dvě z pěti částí pole Julia. Zbylé tři části jsou společnosti pronajaté do roku 2013.

Zdroj: Ihned.cz


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy