RM-SYSTÉM»Události»Nokia stále vede na trhu chytrých telefonů. Zatím

Nokia stále vede na trhu chytrých telefonů. Zatím

12.08.2011 09:07
Vedoucí pozici na světovém trhu s chytrými telefony si i ve druhém čtvrtletí udržel finský výrobce mobilních telefonů Nokia. Ještě před dvěma týdny se přitom podle předběžných odhadů zdálo, že jej předstihli jeho velcí rivalové, Apple a Samsung. S čísly o skutečně dosažených prodejích včera přišla výzkumná agentura Gartner. Nokia podle ní prodala 23,85 milionu kusů – to znamená pokles jejího podílu na trhu na 22,8 procenta z loňských 28,9 procenta. Apple prodal 19,63 milionu iPhonů, zvýšil tak podíl z 14,1 na 18,2 %. Samsung dosáhl na 15,8 procenta.

Celkově trh s chytrými telefony vzrostl meziročně o 74 procent na 107,7 milionu prodaných kusů. Agentura Gartner odhaduje, že by Nokia mohla o svou pozici přijít během právě probíhajícího čtvrtletí. Její post podle analytiků získají přístroje se systémem Android, které zlevňují. V operačních systémech do chytrých telefonů je situace mnohem jasnější. Nejprodávanějším operačním systémem se stal v druhém čtvrtletí Android od Googlu, který do svých přístrojů dávají třeba společnosti Samsung či HTC.
Android si oproti loňskému druhému čtvrtletí polepšil z 17,2 procenta trhu se smartphony na letošních 43 procent. Symbian, operační systém Nokie, zaznamenal opačnou cestu. Ještě v loňském druhém čtvrtletí zaujímal 40,9 procenta trhu, letos už pouze 22 procent. Apple se svým iOS si za stejné období polepšil ze 14,1 procenta na 18,2 procenta.
Nokia zatím trhu dominuje, je to však do jisté míry dáno nízkou cenou jejích modelů. Finský výrobce vyprodává své modely s operačním systémem Symbian, proto má Nokia ze všech výrobců jednu z nejnižších ziskovostí. Finský výrobce se snaží zachránit svůj propad spojením s americkým výrobcem softwaru Microsoftem. První telefony z jejich spolupráce však vyjdou nejdříve koncem tohoto roku. Do té doby bude Nokia prodávat smartphony se současným OS Symbian, který by však s nástupem Windows Phone 7 měl zaniknout, což bezpochyby zákazníky ke koupi příliš nemotivuje.
"Pokud se Nokii podaří díky spolupráci s Microsoftem zabodovat, bude to nejdříve v druhé polovině příštího roku. První Windows Phone bude představen už na konci letošního roku, ale nemyslím si, že by se to ještě letos projevilo," potvrzuje hlavní analytička výzkumné společnosti Gartner Roberta Cozzaová agentuře Bloomberg. Další slepou uličku Nokie představují aplikace do smartphonů. Zatímco Apple s Googlem díky nim získávají oblibu zákazníků, Nokia v tomto segmentu zaspala.
Celkově však celý trh se smartphony v letošním roce neporoste tak, jak analytici předpokládali. Za letošní rok by se měl počet prodaných přístrojů vyšplhat k 1,78 miliardy, což by znamenalo rozdíl 12 procent oproti loňskému roku. "V západní Evropě panuje mezi zákazníky nejistota. Sledujeme, jak se růst prodejů na některých důležitých trzích v Evropě zpomaluje. Zejména v Itálii a Španělsku, kde zároveň roste nejistota z budoucího ekonomického vývoje," míní Cozzaová.

Zdroj: Hospodářské noviny, Autor:Kateřina Vaidišová


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy