RM-SYSTÉM»Události»Intel začne místo internetových firem investovat do robotů

Intel začne místo internetových firem investovat do robotů

11.08.2011 10:21
PRAHA Roboti budou brzy pomáhat v domácnostech a ulehčovat život starým lidem. Bez jejich pomoci se stárnoucí západní civilizace neobejde. Proto jeden z největších investorů do informačních technologií zásadně mění svou strategii. Firma Intel Capital hodlá namísto miliard dolarů vynaložených na nákupy internetových firem investovat do oblasti robotiky."Ne každý člověk používá počítač, ale každý člověk potřebuje nějakým způsobem ulehčit život nebo pomoci. Pokud budeme teď expandovat mimo počítačový trh, budeme moci zasáhnout do více oblastí lidského života," uvedl šéf Intel Capital pro střední a východní Evropu Marcin Hejka.

Mezi roboty pronikla firma Intel, kterou lidé znají především díky výrobě čipů a procesorů do počítačů, teprve v letošním roce, když v červnu oznámila dvanáctimilionovou investici do francouzské firmy Aldebaran Robotics. Ta vyvíjí a vyrábí zhruba půlmetrové roboty pod označením Nao, kteří mají v současnosti lidi především bavit. Postavičky "vidí", slyší a poslouchají lidské povely. Když spadnou, dovedou se ze země zvednout a v chůzi se vyhnout překážce. "Prozatím jde o vyspělou hračku, brzy se ale může vyvinout v pomocníka v domácnosti," tvrdí Hejka s tím, že touto transakcí rozhodně snahy Intelu v nových oblastech nekončí.
Jak mohou pokročilé technologie pomoci v běžném životě, dokazuje například dnes velmi populární automatický vysavač iRobot Roomba či vytírač Scooba. Oba výrobky díky elektronickým "očím" a prostorové paměti samy od sebe průběžně vytírají a vysávají domácnosti. Na podobném principu fungují i robotické sekačky trávy. Další generace robotů by mohla lidem pomáhat i se složitějšími úkony. Dle Hejky má robotika budoucnost také v lékařství. Vědci od konce devadesátých let průběžně pracují například na vytvoření elektrických endoprotéz, které by alespoň částečně ulehčily život lidem, kteří přišli o nějakou končetinu. Průkopníkem v této oblasti je anglický vědec Kevin Warwick, jenž si nechal jako první člověk na světě napojit v roce 2002 na svůj nervový systém mikročip, díky čemuž mohl například bez dotyku ovládat počítač či přístroje v místnosti.
S čipem potom odcestoval Warwick z Londýna do New Yorku, kde se nechal připojit k počítači a po internetu rozpohyboval robotickou ruku ve své domovské laboratoři. Na videu, jež je možné zhlédnout na serveru YouTube, pohybuje vědec rukou připojenou k počítači a ruka "terminátora" o tisíce kilometrů dál jeho pohyby kopíruje.
V roce 2008 dovedli tuto techniku k dokonalosti římští vědci. V rámci projektu Life Hand Project dokázali připojit robotickou ruku mladému Brazilci jménem Pierpaolo Petruzziello, který o končetinu přišel (v předloktí) při havárii. Tehdy se podařilo propojit elektrickou protézu s nervy mladíka tak, že byl schopný ovládat silou vůle jednotlivé prsty. V laboratorních podmínkách hýbal prsty ruky, jako by hýbal vlastními. Prozatím však vědci nenašli způsob, jak mu robotické předloktí připevnit k paži trvale.
Provázanost lidí se stroji bude dle Hejky probíhat i na výrazně nenápadnější úrovni. "Z technologií blízké budoucnosti nás lákají i zařízení na rozeznávání pohybů očí a gest, kterými budeme moci v budoucnosti ovládat například počítače," dodal s tím, že podobné "výdobytky" techniky budou používat například i inteligentní reklamní poutače, které rozeznají, zda se na ně dívá muž či žena a zda jde o mladíka nebo starce, a podle toho přizpůsobí své sdělení. Intel Capital loni celosvětově investoval 327 milionů dolarů a letos by se měla tato suma výrazně zvýšit. Z pohledu investic má růst jen východoevropský region.

11.08.2011, Hany Farghali, Mladá fronta Dnes


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy