RM-SYSTÉM»Události»Skupina AAA AUTO dosáhla za první pololetí silného růstu hospodářských výsledků

Skupina AAA AUTO dosáhla za první pololetí silného růstu hospodářských výsledků

10.08.2011 10:50
Praha/Budapešť, 9. srpna 2011 – Podle dnes zveřejněných předběžných hospodářských výsledků dosáhla společnost AAA Auto Group N.V. silného růstu výkonnosti hospodaření skupiny oproti stejnému období minulého roku. Celkový obrat skupiny vzrostl meziročně o 42 % na 130,0 milionů eur, konsolidovaný čistý zisk pak stoupl o 38 % na celkových 3,2 mil. eur.

Po silných výsledcích za první čtvrtletí se výkonnost skupiny AAA AUTO i dále ve druhém čtvrtletí s rostoucí dynamikou zlepšovala, což potvrzuje oživení na trhu ojetých vozů, z něhož v posledním roce společnost těžíla.

Podle předběžných hospodářských výsledků dosáhla skupina AAA AUTO za prvních šest měsíců roku celkových tržeb ve výši 130,0 milionů eur, což představuje 42% nárůst ve srovnání se stejným obdobím minulého roku[1]. Hrubý zisk z prodejů vzrostl o 29 % na 30,4 milionu eur, zatímco konsolidovaný čistý zisk skupiny vzrostl o 38 % na celkovou hodnotu 3,2 milionu eur.

Trendy v průběhu první poloviny roku 2011 také ukazují na některá důležitá zlepšení. Hrubá zisková marže z prodejů se ve druhém čtvrtletí zvýšila na 24,3 % z původních 22,5 % zaznamenaných v prvním čtvrtletí 2011, a to díky striktnímu kontrolnímu systému, který společnost zavedla s cílem maximalizovat celkovou hrubou marži na prodané auto (tj. kombinovaná zisková marže z prodeje aut, finančních služeb a doplňkových produktů). Posílení marže bylo dále podpořeno rostoucí penetrací finančních služeb skupiny (tj. počtu ojetých aut prodaných na úvěr nebo leasing), jež ve druhém čtvrtletí vzrostla na 42,4 % z původních 38,3 % v prvním čtvrtletí 2011. Společnost za poslední měsíce eviduje jasný trend vzrůstající ochoty spotřebitelů využít dluhového financování pro své investice do nákupu automobilu.

Prodejní výkonnost skupiny AAA AUTO

Začátek třetího čtvrtletí roku potvrzuje pozitivní vývoj z předešlých období. Skupina AAA AUTO za červenec prodala 3,992 ojetých vozů, což byl po prodejích za březen druhý nejvyšší měsíční objem prodaných vozů, který společnost zaznamenala za poslední dva roky. V České republice bylo zvýšení prodejní kondice ještě silnější. Červenec byl společně s březnem t.r. prodejně nejsilnějším měsícem za poslední tři roky, konkrétně od srpna 2008.

Celkem za prvních sedm měsíců roku bylo prodáno 26 232 vozů, což oproti stejnému období činí nárůst o 16 %. Také zisková marže z prodejů si udržuje svou rostoucí tendenci. Celková hrubá zisková marže na prodané auto v červenci přesáhla hranici 25 %[2] z původních 24,3% ve 2Q 2011. Dynamika prodejů tak potvrzuje postupné oživení poptávky na trhu ojetých vozů, které skupina AAA AUTO zaznamenává od května minulého roku na obou svých teritoriích v České republice i na Slovensku.

AAA Auto Group N.V. zveřejní své finální konsolidované hospodářské výsledky za prvních šest měsíců roku 2011 dne 25. srpna 2011.

Zdroj: údaje společnosti


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.