RM-SYSTÉM»Události»České spořitelně vzrostl zisk o pětinu. Řekové jí nic nedluží

České spořitelně vzrostl zisk o pětinu. Řekové jí nic nedluží

02.08.2011 13:43
Největší české bance z hlediska počtu klientů se za prvních šest měsíců letošního roku zvýšil zisk o 23,7 procenta a dosáhl 7,2miliardy korun. Lidé si u ní více ukládali peníze a brali hypotéky, naopak tolik nechtěli spotřebitelské úvěry. "Zatímco část firemního sektoru silně roste díky poptávce ze zahraničí, domácnosti jsou stále zasaženy pomalu klesající nezaměstnaností a jsou velmi opatrné ve zvyšování spotřeby," uvedl při prezentaci výsledků šéf banky Pavel Kysilka.

Banka už loni rozjela mohutnou akci na přilákání lidí na hypotéky, které v krizových dobách hodně potlačila. Krok se vyplatil, meziročně jí vzrostl objem hypotečních úvěrů pro fyzické osoby o 4,4 procenta. Lidé mají u České spořitelny průměrnou hypotéku ve výši 1,6milionu korun se splatností 23 let. U spotřebitelských úvěrů pokračuje meziročně už druhým rokem pokles, v prvním pololetí letoška šly dolů o 5,5 procenta.

Výnosy z poplatků rostly mírně

Podle Kysilky jde hlavně o psychologii. "Ekonomická čísla vypadají výborně, ale domácnosti se podle nich zatím neřídí," dodal muž, který dříve působil také ve vedení České národní banky.
K zisku České spořitelny přispěly růstem o 3,1 procenta čisté úrokové výnosy a o 1,3 procenta se zvýšily čisté příjmy z provizí a poplatků. Byť banka loni v září změnila sazebník a některé položky zdražila, velkým nárůstem výběru poplatků se to za prvních šest měsíců letoška neprojevilo. Spořitelna se minulý pátek také "pochlubila" tím, že nevlastní žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy. A detailně rozkryla úvěry, které u ní mají banky či klienti pocházející z těchto zemí. Expozice banky vůči italským dlužníkům je 0,3miliardy, španělské subjekty jí dluží 2,5 miliardy a Portugalci jen 0,2 miliardy korun. "Jsou to dlužníci z nestátního sektoru a se splácením nemají problémy," uvedl ředitel úseku úvěrových rizik Alois Bartlhuber.

Zdroj: 1.8.2011, Mladá fronta dnes, Jaroslav Mašek


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.