RM-SYSTÉM»Události»V konkurzu ECM se schyluje k dalšímu boji o pohledávky

V konkurzu ECM se schyluje k dalšímu boji o pohledávky

28.07.2011 11:17
Společnost Astin Capital Management se chce soudně bránit proti tomu, že insolvenční správce Ivo Hala neuznal její pohledávku v hodnotě kolem 3,1 miliardy korun vůči developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM). Uvedl to právní zástupce Astin Capitalu Juraj Alexander. ECM je od minulého týdne v konkurzu. "Incidenční spor ohledně pravosti pohledávek nepochybně zahájíme," konstatoval právník.

Astin Capital zastupuje část držitelů dluhopisů vydaných v eurech. Přihlášená pohledávka je v insolvenčním řízení s ECM největší, insolvenční správce ji ale neuznal. Minulý týden před soudem poukázal na údajné věcné a právní rozpory, které přihláška obsahovala. České právo navíc podle Haly nepočítá s hromadnými přihláškami pohledávek. Pohledávku Astin Capitalu následně neuznal ani soud.
V insolvenčním rejstříku se objevil posudek lucemburské advokátní kanceláře Noble Scheidecker, na který se správce Hala před soudem odvolával. Stanovisko opírající se o lucemburské právo ale jasný závěr ohledně platnosti či neplatnosti pohledávky přihlášené Astin Capitalem neobsahuje. Jeden ze závěrů připouští, že držitelé dluhopisů mají v konkurzním řízení s ECM oprávnění přihlašovat své nároky, a to i prostřednictvím zástupců.

28.7.2011, E15 (čtk)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy