RM-SYSTÉM»Události»Investice VIG jsou většinou mimo rizikové země

Investice VIG jsou většinou mimo rizikové země

26.07.2011 08:38
Otázka dluhů Řecka a dalších periferních zemí Evropy stále ovlivňuje obchodování s akciemi pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group. A to podstatně více než například samotné výsledky společnosti - navzdory minimální expozici, kterou pojišťovací skupina vůči zemím PIIGS má.

Skupina totiž nedávno oznámila, že její expozice vůči státním dluhopisům Řecka, Španělska, Irska, Portugalska a Itálie je 33 milionů eur, což představuje méně než 0,3 % finančních investic pojišťovny neboli méně než 8 % očekávaného letošního zisku.

V porovnání s významnými zástupci finančního sektoru v Evropě je tak expozice velmi malá a relativně zanedbatelná například i v porovnání s konkurenty ze sektoru pojišťovnictví jako Allianz či Generali.Pojišťovny drží obvykle dluhopisy zemí, ve kterých působí, v obdobném poměru, jako je podíl na předepsaném pojistném jednotlivých zemí.

Většina investic skupiny VIG je tak v Rakousku a České republice, dále pak na Slovensku, v Polsku a v Rumunsku. Aktiva skupiny jsou tedy v ohrožení "pouze" nepřímo, skrze přenesení dluhové nákazy do zemí střední a východní Evropy.V případě dalšího tlaku na evropský finanční sektor, kvůli problémům se zadlužením zemí PIIGS, bychom považovali akcie VIG za vhodné pro nákup.

26.7.2011, Tomáš Sýkora, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy