RM-SYSTÉM»Události»Microsoft ztrácí na své největší rivaly - tedy na Apple a Google

Microsoft ztrácí na své největší rivaly - tedy na Apple a Google

25.07.2011 08:20
Technologické firmy "Velké čtyřky" se mění jako nikdy předtím. Zatímco Apple s Googlem míří od rekordu k rekordu, Microsoft sice vykazuje vysoké zisky i růsty, ale jeho nejlukrativnější byznys je ohrožen jako nikdy dřív. A Facebook jako černý kůň už začíná také lehce ztrácet dech.

Loni v říjnu odpověděl šéf Microsoftu Steve Ballmer na otázku, s jakým produktem se pojí největší riziko jednoduše: "Windows 8". Při pohledu na kvartální výsledky Microsoftu, Applu a Googlu je jasné proč.

Svět se mění, ví to i Microsoft

Příští verze Windows totiž musí zareagovat na to, že svět PC, kterému tento operační systém dominuje už patnáct let, se totálně proměňuje. Podle dat analytické společnosti Gartner se letos v druhém čtvrtletí prodalo celosvětově asi 85 milionů počítačů, o dva miliony víc než ve stejném období loni. Skoro půlmilionový byl ale nárůst Maců od Applu. Zatímco u PC s Windows byl růst procento, u PC se systémem OS X to bylo 15 procent. Tržby z Windows měl také Microsoft v tomto kvartálu meziročně o procento nižší, zisk dokonce o čtyři procenta.

Změny jsou navíc ještě hlubší. Mezitím totiž Apple prodal devět milionů iPadů. Když se budou iPady počítat jako "PC", pak byla jediná společnost - Apple - v letošním druhém čtvrtletí zodpovědná za víc než sedmdesát procent růstu celého trhu. Společnost je díky zájmu o "Maky" blízko tomu stát se pátým největším prodejcem PC na světě. Pokud by se opět počítalo s iPady jako s "PC", pak po Hewlett-Packardu druhým největším výrobcem počítačů už teď. iPad nyní - po pouhém roce existence - tvoří 11 procent všech prodaných PC. Pro Microsoft to nejsou dobré zprávy.

Apple míří k trůnu

Éra, které se říká "Post-PC", tak už evidentně začala. Trendy ukazují, že Windows jsou sice stále bezpečně naprosto dominantním systémem, ale růst patří tabletům. Pokud se tak Microsoftu nepodaří Windows 8 protlačit do budoucna i na ně (což plánuje), jeho suverénní vláda nad světem PC se začne rozplývat stejnou rychlostí, jakou Apple bude schopen vyrábět iPady. Případně jiní výrobci další tablety, na kterých většinou běží operační systém Android od dalšího velkého rivala - Googlu.

Finanční vláda Microsoftu nad technologickým trhem pak skončila už teď. Apple nyní jen z prodeje iPhonů a iPadů utrží víc než celý Microsoft. Na překonání tržeb Microsoftu mu pak stačí tři čtvrtletí. Microsoft poráží bez problémů v čtvrtletních tržbách už od loňského léta, od letoška pak i v zisku. Ten Applu za poslední čtvrtletí narostl meziročně o neuvěřitelných 125 procent.

Apple se tak zřejmě nejpozději do roka stane největší společností na světě co do tržní hodnoty. Protože do ceny akcií Applu podle analytiků už investoři zakomponovali možný konec Steva Jobse v čele firmy ze zdravotních důvodů, zřejmě jediné, co by mu zabránilo předstihnout zatím vládnoucí naftařský koncern Exxon Mobil je objev nového obřího naleziště ropy.

Pálení peněz on-line

Microsoftu se navíc nedaří konkurovat ani dalšímu gigantu z velké čtyřky, Googlu. On-line divize redmondské firmy je už dvaadvacet po sobě jdoucích čtvrtletí ve ztrátě. Jen za loňský fiskální rok v ní zahučelo 2,5 miliardy dolarů. Kdyby Microsoft žádný on-line byznys, především tvořený vyhledávačem Bing a souvisejícími reklamními službami, neměl, jeho zisk by byl o deset procent vyšší.

Sloupkař agentury Reuters Robert Cyran tak ironicky řekl, že Microsoft by měl pomocí Bingu hlavně nalézt kupce pro tuto nešťastnou divizi, která připomíná černou díru na peníze.

Obrat totiž není nikde v dohledu. Tržby jsou víceméně pořád stejné, co roste, je jenom ztráta. Kupcem by mohl být podle Cyrana klidně Facebook, kterému by se hodil vyhledávač v souboji s Googlem, který ho začal pro změnu ohrožovat svou sociální sítí Google+. A vypadá to, že úspěšně - Google+ nedávno pokořila ani ne měsíc od začátku testovacího provozu 20 milionů uživatelů. Proti sedmi stům milionům lidí na Facebooku je to sice zatím jen kapka v moři, ale Google si určitě nenechá ujít příležitost stamilionovými investicemi tento byznys úspěšně rozjet.

Mobilní radosti a strasti

Facebooku - nejmenšímu z "velké čtyřky", který ještě ani není na burze, se zatím daří lákat velké zájemce o akcie. V pátek probleskly zprávy o tom, že hedge fond SAC Capital skupuje podíly ve společnosti za 32,50 dolaru za akcii, což by celý Facebook ohodnotilo na 76 miliard. Společnost ale postupně zapomíná inovovat - když její šéf Mark Zuckerberg naposledy ohlásil "něco úžasného", nakonec z toho byla integrace videohovorů. Microsoft pak vydělává nejvíc kromě Windows hlavně na Office a serverových řešeních, tedy na firemním sektoru. Rozjíždět se začíná i videoherní byznys, který sice negeneruje obří zisky, ale skrývá se v něm velký potenciál.

Rychle rostoucí trh chytrých telefonů mu ale zůstává zatím "zapovězen". Jeho Windows Phone 7 zatím nedokázal proměnit velmi příznivé recenze na velmi příznivé prodeje. Zákazníci denně kupují po statisících iPhony či telefony s Androidem od Googlu. Dohoda s Nokií, která minulý týden představila zcela tragické finanční výsledky, sice běží, ale první telefony s novou verzí systému Windows Phone, známou pod kódovým jménem "Mango", finská společnost uvede na trh nejdříve na podzim. A pak se ukáže, jestli Microsoft s kvalitním produktem dokáže dva unikající giganty aspoň ohrozit.

Apple se zřejmě nejpozději do roka stane největší společností na světě co do tržní hodnoty. Jelikož je do ceny jeho akcií už zakomponován i možný konec Steva Jobse v čele firmy, jediné, co by mu mohlo zabránit předstihnout v čele žebříčku těžařský koncern Exxon Mobil, by byl objev obřího naleziště ropy.

25.7.2011, Ondřej Malý, Hospodářské noviny (Reuters)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy