RM-SYSTÉM»Události»Zadlužený developer ECM skončil v konkurzu

Zadlužený developer ECM skončil v konkurzu

21.07.2011 09:47
ěřitelé zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) na včerejší schůzi poslali firmu do konkurzu. Na téměř devítihodinové schůzi neuspěl plán na reorganizaci prosazovaný především držiteli euro dluhopisů zastupovanými společností Astin Capital.

Hlasy nadpoloviční většiny nezajištěných a všech zajištěných věřitelů bylo odmítnuto řešení situace reorganizací a schválen konkurz. Městský soud v Praze tedy dnes nebo zítra vydá rozhodnutí o prohlášení konkurzu na holdingovou společnost developera ECM. Rozhodnutí věřitelů je pro soud závazné.

Nečekaná bitva o náhradníky

Schůzi předcházelo přezkumné řízení přihlášených pohledávek, na jehož základě přítomní věřitelé rozhodovali o hlasovacím právu věřitelů, jejichž pohledávky byly popřeny insolvenčním správcem společnosti Ivo Halou, který navrhl ve své zprávě konkurz jako jediné možné řešení situace. Právo hlasovat nebylo přiznáno především držitelům euro dluhopisů jako největším věřitelům a zároveň zastáncům reorganizace.

Nečekaná bitva se strhla o náhradníky za členy řádného věřitelského výboru, jako který byl potvrzen dosavadní prozatímní věřitelský výbor složený ze společností Česká spořitelna, Volksbank CZ, Glancus Investments, Astin Capital, UniCredit Bank, CA Immobilien a Generali Pojišťovna. Astin Capital přitom jako zástupce největších věřitelů zůstává ve věřitelském výboru, ačkoliv neměla možnost hlasovat o osudu společnosti samotné. Není také jasné, kdo bude zvolen předsedou výboru.

Druhý zlomový moment nastal hlasováním o reorganizaci. Ačkoliv společnost Astin nabídla, že vypracuje plán reorganizace a pokoušela se ostatní na poslední chvíli přesvědčit, věřitelé hlasy 65 procent nezajištěných a valnou většinou zajištěných reorganizaci odmítli. Stejný počet nezajištěných věřitelů a všichni zajištění poté poslali společnost do konkurzu.

Správce zůstává ve funkci

Vzhledem k nadpolovičnímu počtu všech přihlášených věřitelů potřebných k případnému odvolání insolvenčního správce takový návrh nepadl a Ivo Hala tak zůstává nadále ve funkci.

Společně s rozhodnutím o konkurzu bude rozhodnuto i o předběžném opatření navrženém soudu k omezení dispozice s majetkem celého holdingu. Součet pohledávek za společností ECM činil 9,44 miliardy korun. Část z nich však byla přihlášená dvakrát. Největší pohledávky přihlášené v insolvenčním řízení - Astin Capital Management - zhruba 3,1 miliardy korun. Druhou největší pohledávku přihlásila 2P s.r.o. ve výši přibližně 488 milionů korun.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků, který dosud stojí v čele firmy. Mezi současné lukrativní projekty firmy patří například obchodní centrum v Číně nebo záměr vystavět v Praze na Pankráci výškový bytový a kancelářský dům. Akcie firmy na pražské burze ztratily od počátku obchodování v roce 2006 více než 98 procent.


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy