RM-SYSTÉM»Události»Insolvenční správce developera ECM prosazuje konkurz firmy

Insolvenční správce developera ECM prosazuje konkurz firmy

20.07.2011 09:49
Správce Ivo Hala obvinil ECM z obcházení předběžného opatření. Zahraniční investoři protestují proti neuznání miliardových pohledávek. Dnes se rozhodne o tom, co se stane se zbývajícím majetkem předluženého developera ECM. Soupeří mezi sebou dvě skupiny věřitelů. Jedna usiluje o to, aby se firma restrukturalizovala a v průběhu následujících tří let dokončila některé své projekty. Druhá skupina ztratila v management ECM důvěru a míní poslat firmu do konkurzu.

Toto řešení od včerejška jednoznačně prosazuje také insolvenční správce ECM Ivo Hala, který ve své zprávě Městskému soudu v Praze konstatuje, že "lze jen těžko spoléhat na poctivý záměr a dobrou víru", že budou splněny podmínky reorganizace společnosti.

Pro věřitele je podle Haly rizikem především to, že téměř veškerý bonitní majetek developera je soustředěn v dcerách ECM. Dceřiné společnosti a jimi spravované konkrétní projekty jsou podle zprávy předluženy a některým hrozí exekuce. Správce se domnívá, že další půjčky by snižovaly majetek, z něhož se mají uhradit závazky věřitelů. To je důvod, proč se jednoznačně přiklání k řešení konkurzem a rozprodejem majetku firmy.

Pro výsledek dnešního zasedání věřitelského výboru bude klíčové přezkoumání přihlášených pohledávek. Celkem jsou přihlášeny pohledávky za 9,44 miliardy korun, ovšem insolvenční správce jich uznal jen malou část. Z formálních důvodů odmítl například nároky držitelů dluhopisů v eurech v hodnotě přes tři miliardy korun, které zastupuje firma Astin Capital Management. Sběrné dluhopisy, které Astin Capital přihlásila, přitom představují zdaleka největší pohledávku v řádu miliard korun.

Astin Capital Halovo rozhodnutí napadla a po Městském soudu v Praze požaduje, aby jí bylo umožněno na dnešním jednání hlasovat, nebo aby směli jednat přímo majitelé dluhopisů, tedy například UniCredit Bank, Royal Bank of Scotland, Credit Suisse Securities či zástupci zkrachovalé Lehman Brothers, která vlastní dluhopisy ECM za 686 milionů korun.

Držitelé eurových dluhopisů jsou vesměs nakloněni přijetí restrukturalizačního plánu předloženého vedením ECM. Jejich vyloučení z jednání by tak vychýlilo rovnováhu ve prospěch druhé skupiny věřitelů, která prosazuje konkurz. Nevěří totiž v realističnost předložených návrhů, podle nichž by restrukturalizace firmy měla nezajištěným věřitelům vynést až 48 procent jejich pohledávek.

"Restrukturalizace by znamenala zajistit financování projektů za současných tržních podmínek, což však nepovažujeme za realizovatelné. Také by tato cesta předpokládala přinejmenším důvěru ve schopnost managementu takovou restrukturalizaci provést. V případě ECM nás k takové důvěře nic neopravňuje. Proto preferujeme konkurz," odmítá za finanční skupinu PPF plány šéfa ECM Milana Janků její mluvčí Alexej Bechtin.

PPF si na ECM nárokuje prostřednictvím dceřiných firem 260 milionů korun. Dalších zhruba 428 miliard přihlásila Česká pojišťovna, její nároky ale nebyly uznány.

V realističnost záchranného plánu nevěří ani analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Připomíná, že ECM loni odhadovala podstatně nižší míru uspokojení věřitelů po reorganizaci než současných 48 procent. "Žádné výnosy přitom firma nezaznamenala," říká Adamkovič.

Pokud se věřitelé nedohodnou, rozhodne o osudu ECM soud. Vyhlídky vedení firmy u soudu zhoršuje tvrzení insolvenčního správce Haly, že nerespektovalo omezení nakládání s majetkem plynoucí z předběžného opatření. ECM údajně jeho podmínky porušila převedením finančních prostředků z dceřiné společnosti v souhrnu za více než pět milionů korun, což je soudem stanovený limit.

Na pražské burze se včera akcie ECM propadly o dalších 15 procent na 26 korun za akcii. To odráží skutečnost, že se investoři již smířili s tím, že veškerá aktiva předlužené ECM dostanou věřitelé.

S přispěním Jana Klesly

20.7.2011, Luděk Vainert, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy