RM-SYSTÉM»Události»Volkswagen kontrolu nad MAN zatím nezíská

Volkswagen kontrolu nad MAN zatím nezíská

28.06.2011 10:24
Německá automobilka Volkswagen (VW) prozatím opustila plán na převzetí faktické kontroly v dozorčí radě výrobce nákladních vozů MAN. Důvodem je tlak Evropské komise, aby koncern s tímto krokem počkal, až obdrží souhlas k vytvoření aliance od evropských úřadů. Volkswagen to uvedl ve včerejším prohlášení.

VW chce vytvořit největšího výrobce nákladních aut v Evropě spojením firem MAN, švédské Scanie, v níž ovládá více než 70procentní podíl, a své vlastní divize nákladních vozů. Největší evropský výrobce osobních aut, jehož součástí je i česká Škoda Auto, drží ve firmě MAN 31procentní podíl a je jejím největším akcionářem. Na včerejší výroční valné hromadě společnosti MAN v Mnichově chtěl VW navrhnout do dozorčí rady tři kandidáty, nakonec se však rozhodl od tohoto záměru ustoupit. Kandidáty měli být generální ředitel VW Martin Winterkorn, finanční ředitel Hans Dieter Pötsch a šéf divize nákladních vozů Jochem Heizmann.

Evropská komise uvedla, že Volkswagen by příliš ukvapeným převzetím kontroly v MAN porušil pravidla pro fúze a musí nejprve vyčkat na schválení užší spolupráce regulátorem. "Nelze uplatnit kontrolu před rozhodnutím komise," uvedla mluvčí komisaře pro hospodářskou soutěž Joaquína Almunii. Volkswagen dodal, že s Bruselem jedná, a je přesvědčen, že bude moci předložit formální žádost o fúzi v příštích týdnech. Volkswagen zvýšil svůj podíl v MAN nad 30 procent v polovině května. Poté musel podle německých zákonů povinně předložit nabídku na převzetí firmy. Nabídka hodnotila MAN, který vyrábí kromě nákladních vozů také autobusy, naftové motory a turbíny, na 13,8 miliardy eur.

Cílem VW je zvýšit podíl v MAN na 35 až 40 procent volebních práv, aby získal většinu hlasovacích práv na valné hromadě a mohl obdržet povolení regulátorů pro užší spolupráci MAN se Scanií, aniž by musel celou společnost kupovat. Volkswagen by měl díky sloučení tří výrobců nákladních aut ušetřit zhruba 400 milionů eur na pořizovacích nákladech, vývoji a výrobě. Podrobnosti však koncern zatím nezveřejnil. Generální ředitel MAN Georg Pachta-Reyhofen uvedl, že spolupráce s VW a Scanií přinese jeho firmě výrazné úspory a umožní automobilce rozšířit nabídku nákladních aut o vozy s hmotností do 7,5 tuny. ¨

28.6.2011, Hospodářské noviny (reuters)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy