RM-SYSTÉM»Události»NWR se v indexu FTSE 250 umístila na 97. místě

NWR se v indexu FTSE 250 umístila na 97. místě

22.06.2011 10:21
Akcie české těžební společnosti New World Resources (NWR), které byly minulý pátek nově přidány do indexu londýnské burzy FTSE 250, mají v tomto indexu váhu 0,41 procenta. Oznámila to včera burzovní společnost FTSE Group. Index mapuje přibližně 15 procent londýnského akciového trhu. Bázi indexu tak nově tvoří i 103 819 777 akcií NWR.

V rámci indexu 250 britských podniků se střední tržní kapitalizací napříč sektory obsadila NWR 97. místo. Společnost, jejímž spolumajitelem je podnikatel Zdeněk Bakala (majoritní vlastník vydavatelství Economia, jež vydává Hospodářské noviny), se specializuje především na těžbu černého uhlí.

Akcie NWR mohly být zařazeny do britského indexu proto, že společnost přesídlila z Nizozemska do Velké Británie. Na vrcholu holdingové struktury tak byla "stará" NWR NV nahrazena novou společností NWR Plc. Ta je podle slov finančního ředitele NWR Marka Jelínka registrována podle zákonů Spojeného království, ale sídlí a platí daně v Amsterodamu.

Kromě indexu FTSE 250 byla NWR automaticky zařazena také do indexu FTSE 350, který spojuje společnosti z indexů FTSE 100 a FTSE 250.

NWR by mohla zamířit i do indexu FTSE 100. Analytik společnosti Patria Finance David Marek ale upozorňuje, že "NWR nemá zatím nic jisté". Do indexu FTSE 100 totiž podle něj postupují společnosti, které se v rámci indexu FTSE 250 umístily do 90. místa včetně. O dalších deseti pak rozhoduje jednou za čtvrt roku zvláštní komise.

Jelínek ale nezařazení do indexu FTSE 100 nelituje. "Nejsem si jistý, jestli by to byla taková výhra být zařazen někam třeba mezi posledních pět společností indexu FTSE 100. Jakýkoli výkyv akcií by pak mohl vést k tomu, že z toho indexu zase vypadneme," vysvětluje.

Jelínek se také domnívá, že pokud by se NWR na podzim podařila akvizice polské společnosti Bogdanka, byla by firma do indexu FTSE 100 zařazena. První pokus o převzetí Bogdanky ale ztroskotal na finančních požadavcích polské společnosti.

Tržní kapitalizace by přitom NWR k zařazení do FTSE 100 měla stačit. "NWR má sice v indexu FTSE 250 desátou nejvyšší tržní kapitalizaci, což by implikovalo váhu okolo jednoho procenta, nicméně výpočet váhy v indexu zohledňuje také faktor free float," uvedl Tomáš Sýkora z Patria Finance.

Free float faktor činí v případě NWR 0,4. Vyjadřuje podíl akcií společnosti dostupných na trhu na celkovém počtu emitovaných akcií.

22.6.2011, Petra Pistulková, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy