RM-SYSTÉM»Události»Nokia prohrála důležitý patentový spor s německou firmou IPCom

Nokia prohrála důležitý patentový spor s německou firmou IPCom

17.06.2011 12:47
Finský výrobce mobilních telefonů Nokia prohrál u soudu v Londýně patentový spor s německou firmou IPCom. Soud včera rozhodl, že patent německé firmy z oblasti telekomunikací je platný. Mluvčí Nokie sdělil, že se verdikt nedotkne jejích tržeb v Británii a že se Nokia proti části rozhodnutí odvolá.

"Po dlouhé době je to první případ, kdy britský soud uznal telekomunikační patent za platný a zneužitý," uvedl Myles Jelf z právní kanceláře Bristows Partner, který byl poradcem IPCom.

"Ve vší úctě nesouhlasíme s názorem soudu, že je patent platný v pozměněné podobě a že některé z našich starších produktů možná tento upravený patent porušily," řekl mluvčí Nokie. "Vůči této části verdiktu se hodláme odvolat," dodal.

IPCom převzala patentové portfolio pro mobilní komunikace společnosti Bosch. Tyto patenty vznikaly od poloviny 80. let do roku 2000 a zahrnují kolem 160 patentových skupin platných celosvětově. Je mezi nimi i několik klíčových patentů pro bezdrátové komunikace, například standard pro první připojení telefonu do sítě.

Nokia a IPCom vedou kvůli těmto patentům spory u několika soudů již čtyři roky. Nokia tvrdí, že požadavek licenčních poplatků od IPCom je přehnaný a neoprávněný.

V jiném sporu se finské firmě tento týden podařilo dosáhnout významného vítězství v právní bitvě s americkou technologickou společností Apple. Ta souhlasila s tím, že bude Nokii za licence platit, napsala agentura Reuters.

17.6.2011, Hospodářské noviny (čtk)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy