RM-SYSTÉM»Události»Nokia v krizi. Předhání ji Samsung

Nokia v krizi. Předhání ji Samsung

14.06.2011 10:04
Jihokorejský výrobce prodá víc chytrých mobilů než Nokia. Na konci září ji může předběhnout i další konkurent Apple.

Dříve nezpochybnitelný vládce na trhu mobilních telefonů finská Nokia musí strávit další hořkou pilulku. Cena jejích akcií se pohybuje na nejnižších hodnotách v historii společnosti. A nyní hrozí, že ji v segmentu chytrých telefonů předběhne nejdřív Samsung a poté i Apple. Nokia přitom byla jasným lídrem po dlouhých patnáct let od roku 1996, kdy stvořila skoro čtyřsetgramový rozevírací mobil Nokia Communicator. Jenže nyní má mocné soupeře. Mezi nejdražšími modely ji poráží Apple s iPhonem a zdola na ni ve střední i nižší třídě chytrých telefonů útočí mobily od Samsungu, HTC či čínských výrobců Huawei a ZTE. Ty využívají operační systém Android od Googlu.

"Zdá se, že Nokia předá korunu největšího výrobce smartphonů Samsungu a Applu. Navíc se v roce 2012 skoro vyrovná podíl Nokie a HTC na trhu," napsala ve své zprávě investorům japonská společnost Nomura. Samsung má předehnat v počtu prodaných chytrých mobilů Nokii už v tomto čtvrtletí, Apple pak v příštím. Podobně to vidí i analytička Gartneru Carolina Milanesi. "Pokud nebudou nové telefony Nokia dobře přijaté trhem a Samsungu se podaří dobře prodávat telefon Galaxy S2, bude korejská firma největším prodejcem smartphonů ve třetím čtvrtletí," řekla Milanesi. Nokia ale stále zůstane největším výrobcem telefonů, kde vede díky klasickým levným mobilům bez operačního systému.

Nokia v prvním čtvrtletí prodala podle analytické společnosti IDC celosvětově něco přes 24 milionů chytrých telefonů, ale zároveň oznámila, že její mobilní divize je pod velkým tlakem konkurence a nedosáhne plánovaných cílů. Apple v prvním čtvrtletí prodal 18,7 milionu iPhonů, Samsung 10,8 milionu. To byl ale skoro pětinásobek oproti loňsku, navíc se korejský výrobce nyní ještě více zaměřuje na chytré telefony, u kterých může počítat s větší marží než u levných a jednoduchých přístrojů. Podíl Nokie klesá mezi chytrými mobily i v Česku, třebaže firma stále vede. Patrné je to u mobilních operátorů, kteří prodávají přes polovinu mobilů v zemi. "Nokia je stále jednička. Její podíl v kategorii chytrých telefonů ale klesá. Velmi pravděpodobně ji na prvním místě brzy vystřídá jiná platforma, zřejmě Android," sdělila HN mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. U Vodafonu je to podle mluvčí Alžběty Weinfurtové už realitou: "Dnes nad chytrými telefony značky Nokia mírně převládají smartphony různých značek na platformě Android."

Nokia do budoucna vsadila na operační systém Windows Phone od Microsoftu, který má plně nahradit Symbian, který používá společnost dnes. Jenže první telefony s novým systémem přijdou nejdříve na podzim. Do té doby bude stále výrazně ztrácet podíl hlavně ve prospěch Androidu.

14.6.2011, Ondřej Malý, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy