RM-SYSTÉM»Události»Řecká vláda prodá Deutsche Telekomu podíl ve firmě OTE

Řecká vláda prodá Deutsche Telekomu podíl ve firmě OTE

07.06.2011 09:26
Řecká vláda prodá desetiprocentní podíl v domácí telekomunikační firmě OTE německé společnosti Deutsche Telekom za zhruba 400 milionů eur (téměř deset miliard lorun). Oznámila to společnost Deutsche Telekom. Řecko se snaží urychlením privatizace získat peníze na snížení dluhu.

Řecká vláda se podle společnosti Deutsche Telekom rozhodla využít svou opci na prodej podílu. Po dokončení transakce bude Deutsche Telekom v OTE vlastnit podíl 40 procent plus jednu akcii a vláda podíl deset procent plus jednu akcii.
Deutsche Telekom od roku 2008 utratil zhruba 3,8 miliardy eur za získání 30procentního podílu v OTE, aby tak rozšířil své aktivity v Řecku, Rumunsku, Bulharsku a Albánii. OTE je největším telefonním operátorem v jihovýchodní Evropě, napsala agentura Reuters. Řecko se loni v květnu stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond vyjednaly s Aténami úvěrový program na tři roky, Řecko ale nezvládá plnit podmínky, k nimž se v rámci dohody zavázalo.

7.6.2011, E15 (čtk)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy