RM-SYSTÉM»Události»Pražské služby zlobí tajemná kyperská firma

Pražské služby zlobí tajemná kyperská firma

07.06.2011 09:18
Hlavnímu městu Praha se už ne tak snadno daří ovládat svou městskou firmu Pražské služby, která denně z ulic Prahy sváží přes 800 tun komunálního odpadu. Do loňského října ve firmě jako minoritní akcionář působila PPF, ta ale svůj podíl prodala. Nyní drží celkem 15,8 procenta akcií společnost Soranus Limited se sídlem na Kypru.

Tajemná společnost se nyní ozvala před červencovou valnou hromadou s požadavkem, který Praha nečekala: "Soranus Limited žádá o doplnění pořadu jednání valné hromady o následující tři body: Odvolání členů představenstva společnosti, odvolání členů dozorčí rady společnosti, volba členů dozorčí rady společnosti," píše za kyperskou firmu jistá Olga Marrou Tcacenco. Představenstvo Pražských služeb muselo žádost minoritního akcionáře akceptovat.
Kdo ve skutečnosti stojí za touto tajemnou firmou, se nedá zjistit. Média spekulují o vlivném pražském podnikateli Tomáši Hrdličkovi či skupině PPF.
Požadavek společnosti Soranus Limited také ukazuje, o co především jde v lukrativní firmě, která jen za minulý rok vydělala 98 milionů korun. Kyperská firma požaduje volbu nových členů řídicích orgánů kvůli chystaným změnám stanov a rozsahu kompetencí představenstva firmy. Pražské politiky nejvíce zajímá návrh na navýšení počtu členů dozorčí rady ze současných tří na devět. Po pražském dopravním podniku, společnosti TCP Vidoule, Kolektorech Praha a Pražské vodohospodářské společnosti jde o další významný městský podnik, jenž přechází na takzvaný německý model řízení, kdy akcionáři usedají pouze v dozorčí radě.
Tyto změny řízení současná pražská koalice prosazuje po skandálech pražských politiků, kteří ve vedení různých městských společností dostávali obrovské odměny. Mezi nimi podle Hospodářských novin vyčníval především šéf pražské ČSSD Petr Hulinský, který ve třech firmách za tři roky získal 18,9 milionu korun. O nově vytvořená místa v dozorčí radě Pražských služeb jistě pražští politici projeví zájem. Jejich odměny jsou totiž navázány na ziskovost podniku, která je v případě Pražských služeb stabilně dobrá. Za uplynulý rok si členové tříčlenné dozorčí rady rozdělili celkem 2,64 milionu korun.

7.6.2011, E15, David Klimeš


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy