RM-SYSTÉM»Události»Bakala plánuje prodat až šest procent NWR

Bakala plánuje prodat až šest procent NWR

03.06.2011 08:52
Majoritní vlastník společnosti NWR, firma BXR Mining, plánuje prodat na trhu až 16 milionů akcií těžební společnosti, tedy zhruba šestiprocentní podíl. Spoluvlastníkem BXR Mining je podnikatel Zdeněk Bakala, majoritní vlastník vydavatelství Economia, jež vydává Hospodářské noviny.

Podle prohlášení NWR je cílem prodeje zvýšení likvidity na trhu po reinkorporaci společnosti do Velké Británie. BXR Mining chce akcie odprodat ještě před očekávaným červnovým začleněním titulu do některého z indexů FTSE londýnské burzy. Kolik akcií se nakonec prodá, bude záviset na nabídnuté ceně, BXR Mining nicméně nehodlá uvolnit na trh více než 16 milionů akcií.

V případě, že by se prodal celý tento balík, podíl BXR Mining v NWR by klesl ze současných 64,3 procenta na 58,2 procenta a firma by podle analytika Jana Tomaníka ze společnosti Wood Company inkasovala kolem 180 milionů eur.

Akcie těžební firmy na zprávu reagovaly negativně a na pražské burze oslabily o takřka pět procent na 252 korun. "Prodej akcií majoritním vlastníkem je negativní signál, který navíc umocňuje blížící se vstup na burzu polské uhelné společnosti JSW, jež zřejmě odláká část zájemců," říká Miroslav Adamkovič, analytik Komerční banky.

Podle analytiků se akcií zbavovali především spekulanti, kteří sázeli na to, že cena akcií bude v souvislosti se zařazením do indexu stoupat. Akciové fondy kopírující při obchodování skladbu indexů budou totiž muset při zahrnutí akcií NWR do indexů FTSE nakoupit asi 10 procent všech veřejně obchodovaných akcií - tedy asi 10 milionů akcií NWR. Z toho důvodu se očekávalo, že jejich cena bude značně stoupat, tento efekt ale vymaže právě plánovaný prodej šestiprocentního podílu akcií NWR.

Podle analytika společnosti Patria Davida Marka je nepravděpodobné, že by byl plánovaný prodej akcií počátkem odchodu Zdeňka Bakaly ze společnosti NWR. K tomuto kroku sice podle něj v nejbližších letech dojde, v současnosti je ale ve hře spíše snaha zvýšit likviditu titulu při plánovaném zařazení NWR do některého z indexů FTSE.

S tím souhlasí i Petr Hlinomaz, analytik BH Securities, podle něhož se teď snaží NWR své akcie "vyšperkovat", aby si zajistila jejich zařazení do indexu FTSE.

"Rozhodně to neznamená, že by Bakala ztrácel důvěru ve svou společnost," dodává. Cena, za kterou NWR akcie prodá, se podle něj může pohybovat v širokém intervalu 250 až 270 korun za akcii.


3.6.2011, Petr Kain, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.