RM-SYSTÉM»Události»Pro Fortunu už pracuje 20 lidí ze Sazky

Pro Fortunu už pracuje 20 lidí ze Sazky

02.06.2011 09:43
Fortuně se podařilo získat většinu vytipovaných specialistů. Insolvenční správce Sazky Cupka se snaží zabránit dalšímu exodu.Do sázkové společnosti Fortuna včera nastoupily dvě desítky zaměstnanců, jež Fortuna přetáhla krachující konkurenční Sazce. HN to řekl výkonný ředitel Fortuny Jiří Bunda. Nejcennějším úlovkem je bývalý ředitel provozně-technické divize Sazky Jiří Hosnedl, který s sebou přivádí i část svého týmu.

"Hosnedl v Sazce dirigoval distribuční síť, řídil srdce loterijního byznysu Sazky. Pro Sazku je to citelná ztráta," říká Roman Ječmínek, šéf Autoklubu, minoritního akcionáře Sazky, podle něhož je nešťastné, že ze Sazky odcházejí lidé z manažerských pozic, kteří mají s loteriemi unikátní zkušenosti. Stejně jako Hosnedla šéf Fortuny oceňuje přestup šéfa podnikového dispečinku Sazky Pavla Volfa. Fortuna si vytvořila seznam 25 zaměstnanců Sazky, o něž mimořádně stála. Z tohoto seznamu se jí podle Bundy povedlo přetáhnout 15 lidí, což považuje za úspěch.

"Lidi ze Sazky odcházejí, protože tam cítili nejistotu. Ve Fortuně máme perspektivu," vysvětluje jeden z Hosnedlových specialistů, kteří včera procházeli na centrále Fortuny úvodním školením. Nejistotu posilovaly pověsti, že Sazka nebude mít peníze na výplaty. Odchody podle svědectví lidí ze Sazky usnadnil generální ředitel krachující firmy Aleš Hušák.

Bývalí zaměstnanci tvrdí, že Hušák minulý týden oznámil, že kdo podá výpověď do pátku (posledního dne předtím, než pravomoci v Sazce převzal insolvenční správce Josef Cupka), tomu firma nebude bránit v odchodu a podepíše s ním dohodu o ukončení pracovního poměru. Manažerům Sazka údajně rušila i konkurenční doložky, bránící nástupu k jiné firmě v oboru. Sám Hušák však tvrdí, že tyto informace jsou lživé. "Naopak, varoval jsem před rizikem, že Sazka bude o zaměstnance přicházet, a snažil jsem se tomu zabránit," řekl.

I Sazce se podařilo v posledních dnech přetáhnout z Fortuny několik zkušených manažerů, Bunda však lituje jen jediného odchodu - bývalé členky představenstva Fortuny Ivany Ambrožové. Pro Sazku jsou odchody větší problém. Insolvenční správce Cupka po svém nástupu rozeslal zaměstnancům dopis, v němž je ujišťuje, že mzdy jim budou včas vyplaceny a že firma se svými pracovníky počítá. Snaží se tak bránit dalšímu exodu. O lidi ze Sazky budou mít totiž zájem i jiné firmy než Fortuna - vlastní loterie chystají společnosti Synot Tip, Tipsport a Chance.

Cupka však musí především pro Sazku rychle sehnat peníze na další provoz. Zatím oslovil s žádostí o provozní financování - tak jak mu ukládá zákon - jediného zajištěného věřitele, správce emise dluhopisů Bank of New York Malon. "Zatím od nich nemáme odpověď," říká Cupka. Ten do včerejška dostal jen jednu oficiální nabídku na okamžitý provozní úvěr. Do Sazky sice přišel ještě jeden návrh, ten ale podle Cupkovy mluvčí Lenky Tiché neměl náležitosti nabídky a byl nekonkrétní. "Ani jedna z nabídek nebyla od skupiny Penta či Fortuna," říká Tichá. Zájemce o financování provozu Sazky ale nechce zveřejňovat. "Úplná a konkrétní nabídka, kterou správce převzal včera večer, je nyní podrobována právní a ekonomické analýze. Po seznámení s posudky a posouzení druhé nabídky, bude-li včas předložena, se Cupka rozhodne, který navržený způsob financování bude nejvhodnější," vysvětluje Tichá. Věřitelský výbor by měl otázku úvěru pro Sazku uzavřít dnes.

2.6.2011, Hospodářské noviny, Zuzana Kubátová


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.