RM-SYSTÉM»Události»Soud poslal developerskou společnost ECM do úpadku

Soud poslal developerskou společnost ECM do úpadku

25.05.2011 10:57
Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM REI) je v úpadku. Rozhodl o tom včera Městský soud v Praze, který zároveň stanovil, že věřitelé ECM REI, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, na to nyní mají 30 dnů. Do prozatímního věřitelského výboru jmenoval soud Českou spořitelnu, Glancus Investments, Astin Capital Management a Volksbank CZ.

Soud rovněž rozhodl, že insolvenčním správcem ECM REI bude Ivo Hala, kterému byla uložena povinnost předložit soudu zpracovaný seznam přihlášených pohledávek nejpozději do 5. července.

V setrvání na burze se nevěří

Na rozhodnutí soudu včera neprodleně reagovala pražská burza, která rozhodla, že ode dneška na dobu neurčitou pozastaví obchodování s akciemi a dalšími cennými papíry developera. "Obchodování budeme pozastavovat na dobu neurčitou. Bude se to týkat všech investičních nástrojů, které tu ECM REI má, což jsou kromě akcií i dvě emise dluhopisů a dvě emise warrantů," uvedl mluvčí burzy Jiří Kovařík. "V podobné situaci v posledních letech žádná společnost nebyla," dodal.

Informace o tom, že je ECM REI v úpadku, dorazila včera na burzu ještě před ukončením obchodování a s akciemi developerské firmy řádně zamávala, když je srazila až o 20,7 procenta na 30,40 koruny za kus. Obchodování nakonec zakončily slabší o 12,6 procenta na ceně 33,52 koruny za akcii.

Na pražském akciovém trhu se bude nyní čekat na další vývoj událostí kolem ECM REI. "Podle mne je nepravděpodobné, že by se obchodování v budoucnu obnovilo," říká analytik banky JT Pavel Ryska.

Rozhodne největší věřitel

Akcionáři developerské společnosti podle něj přijdou o všechno, neboť v první řadě budou uspokojeny nároky věřitelů. I oni ale získají vzhledem k záporné hodnotě vlastního jmění společnosti pouze zlomek dlužné částky.

"Jestli akcionářům z jejich investice něco zbude, závisí na největším věřiteli ECM, společnosti Astin Capital Management. Pakliže nebude souhlasit s reorganizací ECM, dojde k likvidaci společnosti a ke konkurzu. A akcionáři přijdou o všechno," říká analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Reorganizace je stále možná

Samotná developerská firma by jako řešení upřednostňovala reorganizaci. Stejný návrh vznesli i dva z věřitelů - Česká spořitelna a Volksbank CZ. Další věřitel, společnost Glancus Investments, ale pro ECM REI navrhuje konkurz.

Jak včera konstatoval soud, ECM REI podle předložených materiálů splňuje základní podmínku pro reorganizaci, tedy celkový obrat za poslední účetní období ve výši nejméně 100 milionů korun.

V insolvenčním řízení, které probíhá již od dubna, přihlásila zatím rekordní pohledávku společnost Astin Capital Management - celkem 3,1 miliardy korun. Firma zastupuje podle dokumentů v insolvenčním rejstříku vlastníky dluhopisů ECM REI vydaných v eurech. Za zahájením nynějšího insolvenčního řízení stála Česká spořitelna, jejíž celková výše pohledávek vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Následně se k insolvenčnímu řízení připojila také Volksbank CZ a společnost Glancus Investments.

ECM REI založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem firmy a zároveň vykonává funkci generálního ředitele. Janků firmu kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. Developer byl dosud v Česku známý hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci.

25.5.2011, Petr Kain, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy