RM-SYSTÉM»Události»ECM podala na vlastní pěst návrh na zřízení prozatímního věřitelského výboru

ECM podala na vlastní pěst návrh na zřízení prozatímního věřitelského výboru

24.05.2011 11:49
adlužený developer ECM doručil včera Městskému soudu v Praze návrh na ustanovení prozatímního věřitelského výboru. Z tuzemských věřitelů do něj firma navrhuje Českou spořitelnu, Volksbank CZ, Raiffeisenbank a další dva věřitele ze zahraničí - Astin Capital Management a Maple Leaf Capital. Tyto dvě firmy drží dluhopisy ECM vydané v eurech. Ty tvoří asi tři čtvrtiny nominální hodnoty pohledávek všech nezajištěných věřitelů za ECM. Česká spořitelna a Volksbank CZ vlastní korunové obligace.

V návrhu chybí společnost Glancus Investments, která přihlásila pohledávku za ECM již v insolvenčním řízení. Firma přitom minulý týden soudu sdělila, že chce být ve věřitelském výboru. ECM v návrhu přiznává, že nemá od zmiňovaných firem mandát, aby je jmenovala za členy výboru. Zároveň ale předpokládá, že s jmenováním nebudou mít problém. Podle vlastních údajů ECM měla firma na konci března celkové dlouhodobé závazky ve výši 165,9 milionu eur, tedy zhruba 4,1 miliardy korun. Většinu z toho tvořily dluhopisy.

ECM chce řešit zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus naopak navrhuje konkurz ECM.Developera čeká dnes valná hromada, která má především schválit hospodářské výsledky ECM za loňský rok. Zadlužení firmy a její řešení na oficiálním programu není, uvedla zástupkyně ECM Světlana Semeráková. V přepočtu 4,1 miliardy korun činí celkové závazky ECM. Většinu z nich tvoří dluhopisy.

24.5.2011, Hospodářské noviny (čtk)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy