RM-SYSTÉM»Události»Lázním vzrostl zisk, musí ovšem bojovat o hosty

Lázním vzrostl zisk, musí ovšem bojovat o hosty

23.05.2011 11:18
Léčebné lázně Mariánské Lázně vytvořily vloni zisk 32,6 milionu korun. Proti roku 2009 to byl nárůst asi o 19,1 milionu korun. Přitom výsledek loňského roku ovlivňovalo negativní posílení kurzu koruny vůči euru o 4,3 procenta. To mělo dopad na výši tržeb, neboť společnost dosahuje více než 80 procent tržeb právě v eurech. Informoval o tom finanční ředitel firmy Pavel Říha.

Společnost vykázala za rok 2010 tržby 669,2 milionu korun. To bylo téměř na úrovni předchozího roku. I Mariánské Lázně se loni potýkaly s úbytkem hostů. Celkem jich přijelo 35 906, z toho tuzemských bylo 22 procent. Meziroční pokles návštěvnosti byl šest procent.

Nižší tržby od pojišťoven

"Počet klientů tuzemských pojišťoven se snížil o devět procent," uvedl ředitel. Na tržbách od zdravotních pojišťoven tak lázně přišly až o devět milionů korun, celkově od nich loni utržily asi 67 milionů korun. Kromě nepříznivého kurzu koruny vůči euru se musela firma vypořádat i s růstem nákladů za energie. Na opravy majetku dala 39milionů korun, investice byly za 67 milionů korun. "Nejdůležitější akcí byla rekonstrukce domu Vltava a zahájení rekonstrukce budovy Maria SPA," uvedl Říha.
Letos firma čeká pokles zisku i počtu klientů tuzemských pojišťoven. Hospodaření ovlivní posilování koruny vůči euru, legislativní změny ve zdravotnictví a hlavně DPH. "Veškeré zvýšení sazeb DPH se negativně promítá do hospodaření," podotkl ředitel.
Zabránit úbytku hostů se lázně pokusí řadou aktivit. Náročnější klientela bude mít k dispozici apartmány v opraveném doměMaria SPA, jenž je součástí největšího historického lázeňského komplexu v Česku. "Unikátní je zde léčebné oddělení, kde budou procedury z našich přírodních zdrojů - rašeliny, Mariina přírodního plynu CO2 a minerálních pramenů. Jedinečnou bude suchá uhličitá koupel v Mariině jezírku," dodal Říha.

Mladá fronta Dnes (čtk)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy