RM-SYSTÉM»Události»Problémy s těžbou srazily zisk NWR, další čtvrtletí přinesou lepší zprávy

Problémy s těžbou srazily zisk NWR, další čtvrtletí přinesou lepší zprávy

19.05.2011 11:05
Čistý zisk byl tři miliony eur, analytici přitom počítali až s 20 miliony. Firmě pomůže začlenění do prestižního indexu londýnské burzy FTSE.

Těžební firma New World Resources (NWR) svými čtvrtletními výsledky pořádně zchladila optimistické očekávání trhů. Zatímco analytici předpovídali, že čistý zisk společnosti, jejímž spolumajitelem je podnikatel Zdeněk Bakala (majoritní vlastník vydavatelství Economia, jež vydává Hospodářské noviny), bude od osmi do 20 milionů eur, výsledek byl podstatně skromnější - pouhé tři miliony eur.

Podle analytiků oslovených HN je příčina jednoznačná - firmě, která vlastní ostravsko-karvinské doly (OKD), nad očekávání vzrostly provozní náklady. Mohou za to problémy, které má NWR v posledních měsících s těžbou výnosnějšího, koksovatelného uhlí. Během prvního kvartálu jí těžba klesla meziročně o šest procent a firma tak musela investovat značné sumy do nových těžebních kapacit, aby výpadky dokázala nahradit ve zbývající části roku.

"Jen za opravu výztuže v dole Karviná zaplatila NWR 4 miliony eur, rostou jí i náklady na služby, které kupuje, i na agenturní pracovníky, které nabírá," tvrdí Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus.

"Největší problém představují vysoké těžební náklady, které oproti stejnému období v loňském roce vzrostly o 27 procent na asi 90 eur za tunu," dodává Tomáš Sýkora, analytik společnosti Patria Finance. Podle Hatlapatky jsou tak náklady NWR na vytěžení jedné tuny uhlí až dvakrát vyšší než u jiných těžařských společností. Jak ale obratem dodává, je to způsobeno především tím, že ostatní firmy těží povrchově nebo v menších hloubkách než NWR.

Roční cíle těžby splníme

Jak tedy vlastně prezentované výsledky hodnotit? Podle analytiků jsou sice co se týká zisku zklamáním, vyšší investice z prvního čtvrtletí by se nicméně měly v následujících měsících nakonec přetavit ve vyšší zisky. Společnosti to totiž umožní těžit více koksovatelného uhlí, které je pro ni výnosnější než uhlí energetické. Jen pro ukázku - v prvním čtvrtletí inkasovala NWR za prodej jedné tuny koksovatelného uhlí 159 eur, v druhém kvartále dokonce 215 eur. Z prodeje jedné tuny energetického uhlí má NWR jen 71 eur.

Optimistické bylo nakonec přes všechny zmíněné potíže i vedení NWR, které včera potvrdilo, že firma letos splní svůj původní plán a vytěží celkem 11 milionů tun uhlí a 800 tisíc tun koksu. Podle finančního ředitele Marka Jelínka navíc společnost očekává již od druhého čtvrtletí prudké oživení hospodářských výsledků díky růstu prodejních cen a rovněž vylepšení těžebního mixu právě ve prospěch koksovatelného uhlí.

Jelínek dále řekl, že nevidí žádný signál podstatnějšího oslabení cen ani ve zbývající části roku. S tím souhlasí i oslovení analytici, podle nichž sice ve druhé polovině roku cena uhlí na trzích klesne, zlevnění ale nebude nijak dramatické.

NWR může navíc podle Jelínka těžit ze silného oživení poptávky na trhu střední Evropy. "Ocelárny vyrábějí na plný výkon, auta se prodávají neuvěřitelným způsobem a my máme prakticky nulové zásoby uhlí, což by mělo dokumentovat, že ta poptávka je velice dobrá," řekl pro agenturu Reuters. Firmě by navíc mělo pomoci přesídlení do Velké Británie, od něhož si slibuje začlenění do burzovních indexů FTSE, což by výrazně zvýšilo zájem globálních investorů o akcie společnosti. K zařazení NWR do některého z indexů FTSE by mohlo dojít již při jejich červnové revizi.

Do země kopneme v létě

A ještě jednu pozitivní zprávu si včera NWR přichystala pro akciové trhy. Marek Jelínek potvrdil, že již během letních měsíců by měla být zahájena výstavba polského dolu Debiensko. Pro firmu je otevření nového dolu klíčové, neboť stávající geologické zásoby v moravskoslezských dolech vystačí zřejmě již jen na dalších 20 let.

NWR navíc uvedla, že již na počátku těžby v dole Debiensko bude více než 80 procent těžebního mixu tvořit koksovatelné uhlí, celkové rezervy uhlí v polském dole mohou být navíc až o třetinu vyšší, než se původně předpokládalo.

"Náš pocit je, že je tam dalších 60 milionů tun uhlí v mělčích vrstvách, ale budeme to muset ještě ověřit s odborným geologem," řekl Jelínek. Původní předpoklady mluvily o 190 milionech tun. Významnější množství uhlí by měl nový důl produkovat zhruba za pět let.

19.5.2011, Petr Kain, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.