RM-SYSTÉM»Události»ECM se ztenčuje majetek, dluhy rostou

ECM se ztenčuje majetek, dluhy rostou

19.05.2011 10:55
Developer ECM Real Estate Investment (ECM), která je v insolvenčním řízení, v prvním čtvrtletí zdvojnásobila ztrátu. Z loňských šesti milionů eur se ztráta prohloubila na 12,4 milionu eur (304 milionů korun). Za první čtvrtletí firma prodělala 300 milionů korun. Kapitál developera klesl na minus dvě miliardy korun.

Už několik kvartálů je přitom čistý kapitál firmy záporný a "díra" se stále prohlubuje. Nyní je ECM, která se proslavila stavbou mrakodrapů na pankrácké pláni, v minusu 85,1 milionu eur. Developerovi zbývá majetek v hodnotě 149 milionu eur, o 7,6 milionu míň než na začátku roku. Dluhy však stále rostou. Velkou většinu z dlouhodobých závazků ve výši 4,1 miliardy korun tvoří dluhopisy, z kterých ECM financovala expanzi. Právě majitelé těchto dluhopisů, nikoli akcionáři, budou těmi, kdo o dalším osudu ECM rozhodnou.

Oddalovaná restrukturalizace

Už dlouho je jasné, že ECM v současné podobě nemůže dál fungovat. Loni na jaře developer nesplnil závazek, že zadlužení k celkovým aktivům firmy nepřesáhne 65 procent, což dalo majitelům dluhopisu právo požadovat předčasné splacení. Věřitelé se sice s vedením firmy dohodli, že "budou úzce spolupracovat na vypracování návrhu restrukturalizace dluhů," ovšem ani po roce nebylo dosaženo dohody. Mezitím došlo k předlužení ECM a situace se čtvrtletí po čtvrtletí zhoršuje.

Letos v dubnu podali nespokojení věřitelé vedení Českou spořitelnou insolvenční návrh a v úterý se k nim připojilo i vedení ECM. "Představenstvo společnosti připravilo dokument se čtyřmi možnými alternativami dalšího postupu v rámci insolvenčního řízení. Jednání s věřiteli o těchto alternativách je plánováno na nadcházející dny a týdny," uvedla včera firma spolu s výsledky. ECM plánuje rozprodej zbývajícího majetku během zhruba roku a půl. Rychlejší postup by podle zakladatele ECM a významného akcionáře Milana Janků znamenal nižší výnos.

Developer udává, že drasticky snížil administrativní náklady. Meziročně pokles této položky dosáhl 50,2 procenta. Samotné osobní náklady se za stejnou dobu snížily o 65,4 procenta.To však zdaleka nemohlo vyvážit pokles příjmů, a především ztráty dané přeceněním majetku. Jen zreálnění hodnoty komplexu Parkview na pražské Pankráci ukrojilo z oficiálně udávané výše majetku ECM 1,7 milionu eur.

Agonie kdysi slibné akcie

Pokud se věřitelé rozhodnou pro likvidaci, dostanou zpět zhruba deset procent dlužné částky. Na akcionáře však nezbude vůbec nic. Že je tato možnost čím dál pravděpodobnější, se bezprostředně projevuje i na burze. Hodnota akcií ECM během včerejšího obchodování, ještě před zveřejněním kvartálních výsledků, propadla o šest procent a je na historickém minimu 41,60 koruny. Za rok tak investoři přišli o 87 procent vložené investice. Tržní kapitalizace firmy sice teoreticky dosahuje 286 milionů, ale objem obchodů je tak nízký, že každý pokus prodat větší objem akcií vede k dalšímu propadu ceny a několikrát i k přerušení obchodování. S akciemi ECM se bude obchodovat i během insolvence. Stopku vystaví až vyhlášení konkurzu.

19.5.2011, Luděk Vainert, Hospodářské noviny

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy