RM-SYSTÉM»Události»Microsoft chystá obří akvizici: chce Skype

Microsoft chystá obří akvizici: chce Skype

11.05.2011 12:07
Americký softwarový gigant Microsoft je na prahu dohody o koupi provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype za zhruba 8,5 miliardy dolarů (145 miliard korun) včetně dluhu. Uvedl to list The Wall Street Journal.

Pro Microsoft by to byla jedna z největších akvizic v jeho šestatřicetileté historii. Microsoft se snaží zalepit mezeru, kterou má firma ve vlastní internetové, on-line a mobilní nabídce. Skype je sice v současnosti ztrátový, jeho koupě by ale bezprostřední vliv na finance Microsoftu neměla. Zato by jasně signalizovala záměr tvrdě konkurovat hlavním rivalům - firmám Apple a Google.
Skype, který slouží jako bezplatný prostředek pro videohovory, telefonování, textové vzkazy a další on-line komunikaci, by Microsoftu v této oblasti mohl umožnit další expanzi. S více než půl miliardou uživatelských účtů je Skype na internetu zavedenou službou. Microsoft ani Skype zatím informace o koupi nepotvrdily. Softwarový obr v současné době vkládá více energie i zdrojů do oblasti mobilní komunikace a internetu s tím, jak zjevně upadá význam osobních počítačů, na nichž stojí tradiční klíčové produkty firmy Windows a Office. Microsoftu se stále nedaří zvýšit tržní podíl u internetových aplikací. V minulých letech sice investoval významné částky do vlastního vyhledávače Bing, ale Google tuto sféru nadále jasně ovládá. Konkrétně třeba ve Spojených státech ho pro vyhledávání využívá 65 procent uživatelů. Microsoft také zatím spíše uniká sféra mobilní komunikace. Minulý rok společnost na trh uvedla nový operační systém pro mobilní telefony Windows Phone 7, který měl pozitivní ohlasy u odborníků. Kýžený zásadní skok v tržním podílu však Microsoftu nepřinesl. Deník Wall Street Journal upozornil na pozoruhodnou technologickou možnost: Microsoft by mohl Skype vestavět do mobilních telefonů, a tak i jejich prostřdnictvím umožnit levné telefonování přes internet.

11.5.2011, E15, Ondřej Vrba


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy