RM-SYSTÉM»Události»Nokia propustí ve světě 4000 lidí a další převede do firmy Accenture

Nokia propustí ve světě 4000 lidí a další převede do firmy Accenture

28.04.2011 10:34
Největší výrobce mobilních telefonů na světě, finská Nokia, zruší ve světě do konce příštího roku 4000 pracovních míst. Většina se bude týkat Dánska, Finska a Británie, uvedl včera podnik. K propouštění Nokii přiměla potřeba snížit náklady za tvrdé konkurence na trhu s chytrými mobily.

Nokia také oznámila, že 3000 svých zaměstnanců převede na poradenskou firmu Accenture. Ta bude zajišťovat služby pro systém Symbian a telefony s tímto softwarem.

Nokia pozvala tisíce svých zaměstnanců v několika finských městech k jednáním o nové firemní strategii. Ve Finsku nyní Nokia zaměstnává 13 000 lidí. Její akcie po zveřejnění zprávy vzrostly o tři procenta na 6,17 eura.

Podíl telefonů od Nokie na světovém trhu klesl v prvním čtvrtletí na 29 procent z 33 % před rokem. O dominantní pozici na trhu s levnými mobily Nokii připravují asijští výrobci, zatímco u dražších smartphonů Nokia ztrácí trh ve prospěch firmy Apple a dalších rivalů.

Aby Nokia svou situaci na trhu s chytrými mobily zlepšila, uzavřela v únoru alianci s americkým Microsoftem. Firma ve svých telefonech postupně nahradí svůj operační systém Symbian softwarem Windows Phone od Microsoftu.

28.4.2011, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy