RM-SYSTÉM»Události»Česká spořitelna vyplatí dividendu 30 korun na akcii

Česká spořitelna vyplatí dividendu 30 korun na akcii

21.04.2011 15:10
Česká spořitelna vyplatí z loňského čistého zisku ve výši 11,9 miliardy korun dividendu 30 korun na akcii, tedy stejně jako loni. Celkově spořitelna na dividendách vyplatí opět 4,56 miliardy korun. Rozdělení zisku včera na řádné valné hromadě schválili akcionáři spořitelny.

Rozhodným datem pro výplatu dividend byl včerejšek. Většinu peněz získá majoritní vlastník, rakouská Erste Bank, která drží skoro 98 procent akcií spořitelny.Akcionáři dále schválili rozdělení zisku společnosti a účetní závěrku za rok 2010. Externím auditorem na rok 2011 zůstává společnost Ernst Young Audit. Do dozorčí rady pak byli znovu zvoleni Bernard Spalt a Heinz Kessler, jimž letos skončí mandát.

Valná hromada také odsouhlasila změnu formy akcií. Akcie na majitele se změnily na akcie na jméno. Další změny stanov jsou reakcí na rozhodnutí soudů a týkají se souběhu funkce člena představenstva s funkcemi generálního ředitele a jeho náměstků. Došlo i k úpravě počtu členů představenstva.Erste Bank kontroluje 97,99 procenta akcií České spořitelny. Dalších 1,57 % představují prioritní akcie držené převážně městy a 0,44 % vlastní jiní drobní podílníci. Česká spořitelna je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů. ¨

21.4.2011, Hospodářské noviny (čtk)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.