RM-SYSTÉM»Události»ECM prodělala dalších 95 milionů eur.

ECM prodělala dalších 95 milionů eur.

14.04.2011 13:40
Příjmy zadluženého developera klesly loni meziročně o 71 procent. Účetní hodnota ECM je vysoce záporná - minus 72,8 milionu eur.

Vyjednávání o osudu developera ECM Real Estate Investments, jehož akcie na pražské burze trhají rekordy v rychlosti poklesu, vstupuje do rozhodující fáze. Vedení firmy, kterou z více než 80 procent vlastní podnikatel Milan Janků, se dnes znovu pokusí přesvědčit držitele dluhopisů o tom, že další fungování ECM má smysl a zajistí vrácení větší části dluhů, než by přinesl konkurz. Jisté je jedno: ECM brzy prodá drtivou většinu svých nemovitostí. "Časový horizont prodejů je podle našich odhadů 15 až 18 měsíců," řekl včera HN Janků. Pokud by věřitelé poslali developera do konkurzu, dostali by se k penězům dříve, ale výnos by byl pravděpodobně nižší.

Včera zveřejněné výsledky potvrdily, že v současné podobě není firma životaschopná. ECM prudce klesají tržby - z 13,8 milionu eur v roce 2009 na pouhé 4 miliony loni. Musela přecenit své nemovitosti a další miliony spolkly úroky, přičemž administrativní výdaje se snížily jen nepatrně na 11 milionů eur. Výsledkem je rekordní čistá ztráta ve výši 94,5 milionu eur (2,3 miliardy korun). Aktiva ECM se ke konci loňského roku smrskla na 156 milionů eur (ještě v roce 2009 to bylo 342 milionů) a celkový kapitál firmy je záporný, minus 72,8 milionu eur (1,8 miliardy korun). To oproti poslednímu známému údaji z třetího čtvrtletí roku 2010 představuje snížení účetní hodnoty firmy o téměř 60 procent.

Závazky ECM se kvůli prodejům několika developerských projektů v Česku, Rusku a Číně snížily o 82 milionů na 229 milionů eur. Ještě na konci roku 2009 byl čistý kapitál ECM kladný (30 milionů eur) a právě loňský posun do záporných hodnot znamenal, že firma porušila závazek daný držitelům dluhopisů. Ti tak mohli žádat jejich předčasné splacení.

ECM se snaží věřitele přesvědčit, aby přistoupili na restrukturalizace mimosoudní cestou. Pokud část dluhopisů vymění za akcie ECM, mohla by firma dál fungovat. K tomu je však potřeba souhlas držitelů dvou druhů dluhopisů - eurových a korunových. "Jednání s majiteli eurových dluhopisů je snazší, protože se jedná o velmi úzký okruh věřitelů. Jde asi o sedm právnických osob," říká Janků s tím, že tyto subjekty se účastní všech jednání. Držitelů korunových bondů je přibližně 15.

Janků tvrdí, že restrukturalizace firmy zajistí nejvyšší výnos. "Když ECM s touto variantou poprvé přišla, tvrdila, že věřitelům zajistí během čtyř let navrácení 92 procent investic," připomíná analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Loni v říjnu už by stejný postup vedl k vyrovnání jen zhruba třetiny závazků, přičemž prohloubení ztráty v posledním loňském čtvrtletí tento poměr dále snížilo.

Ve hře je také vstup firmy do insolvence a následná reorganizace. Třetí variantou je likvidace společnosti. Podle Janků by rychlý výprodej snížil výnosnost, neboť některé projekty, které dosud nemají například stavební povolení, mohou po získání všech náležitostí výrazně nabýt na hodnotě. Jak však dokládá podání insolvenčního návrhu Českou spořitelnou, věřitelé už čekat nechtějí. Časový horizont prodejů většiny majetku ECM je podle našich odhadů 15 až 18 měsíců. Potenciál zhodnotit se mají dva projekty v Praze, jeden další v Česku a jeden v zahraničí. Milan Janků, generální ředitel ECM

14.4.2011, Hospodářské noviny, Luděk Vainert


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy