RM-SYSTÉM»Události»Intel koupí více zelené energie

Intel koupí více zelené energie

05.04.2011 10:41
Nadnárodní gigant Intel zvýšil nákup kreditů obnovitelné energie (REC), a to na 2,5 mil. MWh. Tím pokryje 85 % odhadované spotřeby společnosti ve svých amerických závodech. Vloni si pořídil kredity REC ve výši 1,4 mil. MWh. I proto byl opět vyhlášen největším dobrovolným odběratelem OZE na světě.

Intel rovněž dokončil instalaci 9 solárních elektráren ve svých závodech v USA a Izraeli. Dohromady vyprodukují 3800 MWh solární energie ročně. Pro srovnání: v ČR je nyní instalováno 1820 MW v solárních zdrojích, které ročně vyprodukují 1,8 mil. MWh energie. Celkový výkon JE Temelín činí 2000 MW a v roce 2009 vyprodukovala 13 mil. MWh.
"Intel chce svými snahami v oblasti obnovitelné energie rozjet trh a zajistit levnější a dostupnější obnovitelnou energii, což povede ke snížení emisí uhlíkových plynů z výroby elektřiny," prohlásil v této souvislosti Brian Krzanich, viceprezident a generální manažer divize výroby a dodavatelského řetězce společnosti Intel. "Nákup kreditů obnovitelné energie, instalace solárních elektráren a další investice do čisté energie budou i nadále našimi prioritami při hledání možností udržitelného rozvoje po celém světě." Společnost investuje do fotovoltaiky dlouhodobě a ve velkém.
Poprvé zakoupila kredity REC, jež slouží jako měna na trhu s OZE, v roce 2008. Letos pořízený objem odpovídá úspoře emisí CO2 , vygenerovaných při výrobě elektřiny, pro zhruba 218 000 průměrných amerických domácností anebo při spálení téměř 800 mil. l pohonných hmot na amerických silnicích. Vedle toho firma oznámila záměr vybudovat 8 solárních elektráren ve čtyřech státech USA. Projekty jsou různé velikosti. Největší je solární pole 1 MW v kalifornském Folsomu. Kredity REC se převádějí na místní rozvodné firmy a podporují jejich regulatorní závazky.
Intel investuje rovněž do vodních, větrných a geotermálních elektráren a do zařízení na spalování biomasy. Od roku 2001 společnost takto investovala přes 45 mil. USD a dokončila na 1500 projektů zvyšujících energetickou účinnost a úsporu přírodních zdrojů.

5.4.2011, Technický týdeník


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy