RM-SYSTÉM»Události»Majitel televize Nova koupil Bontonfilm

Majitel televize Nova koupil Bontonfilm

29.03.2011 10:59
Majitel tuzemských televizních stanic skupiny Nova, společnost Central European Media Enterprises (CME, na burze CETV), rozšiřuje své působení v Česku.

Prostřednictvím dceřiné firmy CME Media Pro B.V. koupila od společnosti Bancroft a minoritních akcionářů stoprocentní podíl v předním tuzemském filmovém distributorovi, společnosti Bontonfilm.Za transakci zaplatí počáteční částku jedenáct milionů dolarů (zhruba 192 milionů korun), v prosinci pak podle výsledků Bontonfilmu za loňský rok dalších až 1,5 milionu dolarů. Podle zatím neauditovaných výsledků loni Bontonfilm vykázal příjmy 37 milionů dolarů a provozní zisk před odpisy (OIBDA) 2,6 milionu dolarů. Nový majitel proto Bontonfilm považuje za ziskovou společnost, jež se okamžitě pozitivně odrazí na finančních výsledcích CME.


"Tato akvizice výborně doplňuje naše televizní působení na českém a slovenském trhu. Umožní nám maximalizovat hodnotu našeho archivu v obou zemích a zvýšit výnosy a OIBDA společnosti Media Pro En Entertainment," uvedl generální ředitel CME Adrian Sarbu. Uzavření transakce podléhá schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a splnění dalších obvyklých podmínek. CME očekává, že se tak stane do konce druhého čtvrtletí. Podle analytika Pavla Rysky z Atlantiku FT může být obchod pro CME smysluplný. CME získá společnost pro distribuci vlastní tvorby divize ProMedia, přičemž Bontonfilm může hrát významnou roli i při distribuci filmů z dílny největšího vlastníka CME, americké mediální skupiny Time Warner. Ta nedávno zvýšila v CME podíl na více než třetinu. "Za druhé může přes Bontonfilm CME získat levněji filmovou tvorbu, kterou potřebuje pro vysílání, jež je pro ni hlavním zdrojem příjmů," uvedl Ryska.

29.3.2011, E15, Dušan Kütner l Praha


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy