RM-SYSTÉM»Události»Developer VGP stvrdil druhý největší realitní obchod

Developer VGP stvrdil druhý největší realitní obchod

18.03.2011 09:44
Společnost VGP uzavřela druhý největší obchod s komerčními nemovitostmi v historii Česka. Jeden z nejvýznamnějších developerů průmyslových nemovitostí v zemi za 300 milionů eur (7,3 miliardy korun) prodal mezinárodnímu nemovitostnímu fondu European Property Investors Special Opportunities (EPISO) 80procentní podíl v šesti průmyslových parcích v Praze a okolí.

VGP bude mít ve společném podniku zbývajících 20 procent a získané prostředky umožní firmě investovat do dalších projektů. Celková plocha průmyslových parků, které byly předmětem transakce, představuje více než 368 tisíc metrů čtverečních, s možností výstavby dalších devíti budov o velikosti 62 tisíc metrů. Vlajkovou lodí portfolia je VGP Park Horní Počernice u Prahy.

VGP jednala o prodeji již od prosince 2010 a uzavření dohody mělo podle realitních poradců rychlý spád. "Tento obchod dokládá, že na trhu je důvěra uzavírat tak velké transakce," řekl James Chapman ze společnosti Cushman Wakefield, jež jednala za EPISO. Za loňský rok se přitom realizovaly investice do komerčních realit v objemu 646 milionů eur a letos mají podle odhadů přesáhnout jednu miliardu. VGP parky budou mít na celkovém objemu výrazný podíl.

Vůbec největší jednotlivou investicí do realit v Česku a ve své době také ve střední Evropě byl v roce 2007 prodej pražského nákupního centra Palladium za 530 milionů eur.

 


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy