RM-SYSTÉM»Události»Automobilka Volkswagen se veze na rekordní vlně

Automobilka Volkswagen se veze na rekordní vlně

11.03.2011 10:53
Simply the best, pochvaluje si loňský rok Volkswagen. Německý autovýrobce, jednička v Evropě a podle vlastních ambic světový premiant v roce 2018, zažil nejlepších dvanáct měsíců ve svých dějinách.

Na rekordy se dostaly počty prodaných aut, tržby a zisky - koncern to přičítá ozdravení globální ekonomiky a své největší konkurenční výhodě, širokému záběru devíti značek.
Mezi nimi vynikla, a to zejména výsledky na rozvíjejících se trzích, česká Škoda Auto. "Panel, z něhož k vám mluvíme, jsme museli v tomto roce znovu poněkud prodloužit, o židli výrobního šéfa," prohlásil na úvod výroční tiskové konference v dolnosaském Wolfsburgu moderátor a mluvčí Stephan Grühsem. Vrcholných manažerů sedělo včera v Autostadtu příznačně devět.
Nahoru stoupá rovněž odbyt v prvních měsících tohoto roku, libuje si německý kolos. Čísla za první čtvrtletí jsou skvělá, na bezprecedentní výši se díky nim vyhoupla vnitropodniková předpověď pro kalendářní (a zároveň fiskální) rok 2011. "Volkswagen jel vloni na plný plyn. Naše nové modely, ekologický přístup a velká přizpůsobivost vytvářejí nejlepší možný základ pro další růst," uvedl předseda představenstva Martin Winterkorn.
Ve statistikách s letopočtem 2010 se to hemží miliardami a miliony. Od začátku ledna do konce prosince prodal Volkswagen výrobky a služby za 126,9 miliardy eur (přes tři biliony korun). To je o 20,6 procenta více než předloni (105,2 miliardy). O naprostou většinu z absolutního přírůstku 21,7 miliardy se zasloužily automobily, návratnost do nich investovaných 5,7 miliardy činila 13,5 procenta.
Provozní zisk poskočil na nebývalých 7,1 miliardy. Dostal se tak na téměř čtyřnásobek roku 2009, kdy obnášel 1,9 miliardy. Mohutný vzestup zařídil objem obchodů, cenové efekty, příznivé směnné kurzy, stejně jako výkony švédské dcery Scania, úspěchy divize finančního servisu a úspory. Provozní zisk nezahrnuje skoro dvě miliardy eur, jichž dosáhly joint ventures v Číně.
Hrubý zisk poskočil meziročně o 7,7 miliardy na devět miliard eur. Zisk po zdanění spočítali účetní na 7,2 miliardy. To je opět číslo nemající ve firemní historii obdoby. Čistý zisk stoupl na 1,6 miliardy eur. Těšit se mohou akcionáři: dozorčí rada a představenstvo doporučí valné hromadě 3. května o zvýšení dividendy z 1,60 na 2,2 eura na běžnou akcii a z 1,66 na 2,26 na přednostní akcii.
Škoda Auto, součást koncernu Volkswagen, zabodovala hlavně v Rusku, Číně a Indii. Celkovým odbytem 763 tisíc vozů znamenajícím nárůst 11,5 procenta si připsala osmý rekordní rok v řadě. Provozní zisk meziročně zdvojnásobil na 447 milionů eur, loňské výsledky zveřejní automobilka v pondělí v Praze.

11.3.2011, Igor Záruba, E15


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy