RM-SYSTÉM»Události»Vítkovice dodají obří hřídele pro vodní turbíny do Venezuely

Vítkovice dodají obří hřídele pro vodní turbíny do Venezuely

09.03.2011 10:23
Společnost VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY, a.s., největší dcera strojírenské skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP, zahájila dodávky supertěžkých hřídelí pro jednu z nejmodernějších a nejvýkonnějších hydroelektráren na světě, která vyrůstá v jihoamerické Venezuele.

Generálním dodavatelem stavby TOCOMA - Manuel Piar, jak se projekt hydroelektrárny jmenuje, je argentinská společnost IMPSA, globální dodavatel energetických zařízení s více než 100letou tradicí na trzích v Jižní Americe, Spojených státech, Indii, Číně a řadě dalších zemí. Hodnota kontraktu pro VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY je zhruba 250 milionů korun.

IMPSA má za sebou portfolio projektů pro výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, jejichž výrobní kapacita v součtu přesahuje 21.700 MW. VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY se společností dosud spolupracovaly na dodávce náročných odlitků nábojů Kaplanových turbín. Současné dodávky zahrnují šest finálně opracovaných turbínových hřídelí o hmotnosti 135 tun a délce přes 13 metrů, náboje Kaplanových turbín, límce ložisek a hřídele servomotorů.

„Ve výběrovém řízení jsme uspěli zejména proto, že jsme jako jediní mohli nabídnout extrémně velké hřídele i další produkci jako komplexní službu - od výroby oceli ve vlastní ocelárně, přes vykování jednotlivých částí až po svaření a finální opracování," říká generální ředitel VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY Michal Pastušek. Podle něj je kontrakt mimo jiné ukázkovým příkladem strategie strojírenských VÍTKOVIC, kdy produkce je brána jako kompletní řešení zákazníkových potřeb na klíč. Hřídele pro venezuelskou hydroelektrárnu TOCOMA - Manuel Piar jsou dosud největší, které kdy byly ve firmě VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY vyrobeny.

Projekt TOCOMA - Manuel Piar je posledním rozšířením komplexu hydroelektráren budovaných v povodí řeky Orinoko. Nová elektrárna je situována na řece Rio Caroní, nedaleko stávající hydroelektrárny Simón Bolívar, poblíž soutoku s řekou Rio Claro. Deset Kaplanových turbín, umístěných pod 350 metrů dlouhou hrází, zajistí celkovou instalovanou kapacitu 2350 MW a vytvoří z této stavby nejefektivnější hydroelektrárnu na světě.

Hřídele pro turbíny vodních elektráren jsou vedle lodních hřídelí jedním z tradičních oborů vítkovické strojírenské skupiny. Směřovaly a směřují do projektů vodních elektráren v Indii, Číně, Evropě, Jižní Americe a rovněž v České a Slovenské republice. Turbínové a generátorové hřídele nakupují ve společnosti VÍTKOVICE HEAVY MACHINERY prakticky všechny evropské a světové společnosti působící v tomto segmentu trhu. „Zanedlouho zprovozníme ve skupině rychlokovárnu, která naši schopnost dodávek výkovků výrazně rozšíří," podotkl generální ředitel Pastušek.

Zpracovala:
Eva Kijonková,
mediální zastoupení VÍTKOVICE MACHINERY GROUP
Tel.: 721 857 097


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy