RM-SYSTÉM»Události»Nokia dlouho v problémech, zachrání ji Microsoft?

Nokia dlouho v problémech, zachrání ji Microsoft?

04.03.2011 09:58
Finské Nokii, která se plácá v problémech a ztrácí své pozice, i když vyměnila celý management, se blýská na lepší časy. Záchranou v boji s Googlem a Applem má být Microsoft. Nokia chce používat jeho operační systém Windows Phone 7.

Apple poráží Nokii na trhu nejdražších telefonů, z nich mu plyne i největší zisk. Google a Android pak zlákal zbylé výrobce jako Samsung, LG nebo HTC. Finové sice stále prodávají největší množství chytrých telefonů na světě, jenže s marží v řádu jednotek procent.
Nokii se loni scvrkl tržní podíl ve smartphonech o 9 procentních bodů na 34 %. Prodala sice skoro o polovinu více telefonů než předloni, ale na prudce rostoucím trhu byl její výkon chabý. Ostatní rostli rychleji. Googlu se podíl zvedl ke konci 3. čtvrtletí ze dvou na 25 %. Ke konci roku možná až na 30 %.
Zahození Symbianu (systému, na němž běží telefony Nokia teď), který je nejpoužívanější, ale má slabou perspektivu, bylo tedy logickým krokem. Nokia tak ztratí kontrolu nad softwarem pro nejlepší a nejdražší telefony.
Dohoda není exkluzivní, ale může se stát, že jediným výrobcem telefonů s Windows Phone 7 bude Nokia. I přesto, že telefony se systémem od Microsoftu chtěly nabízet Samsung i čínské HTC.
Pro Microsoft jde o vynikající obchod. Windows Phone 7 uvedl na trh v říjnu, ale i přes pozitivní recenze se nijak zvlášť na trhu neuchytil. Teď bude mít zajištěný trh, protože systém začne používat stále ještě největší výrobce mobilů s dobře fungující distribuční sítí.
Telefony s Windows Mobile 7 ale asi nebudou na trhu dřív než za půl roku. A to je v turbulentním světě mobilů nesmírně dlouhá doba.

4.3.2011, http://technik.ihned.cz/


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy