RM-SYSTÉM»Události»Zisk i tržby Volkswagenu byly loni rekordní

Zisk i tržby Volkswagenu byly loni rekordní

28.02.2011 10:00
Provozní zisk automobilové skupiny Volkswagen po zdanění vzrostl loni téměř čtyřnásobně na rekordních 7,14 miliardy eur (zhruba 175 miliard korun) z předloňských 1,85 miliardy eur a překonal odhady analytiků. Tržby skupiny, jejíž součástí je česká Škoda Auto, se zvýšily o 21 procent na 126,9 miliardy eur. Společnost v páteční předběžné zprávě uvedla, že v letošním roce čeká další rekordní výsledky.

Generální ředitel koncernu Volkswagen Martin Winterkorn ve firemním sdělení uvedl, že společnost loni zanechala hospodářskou krizi zcela za sebou. "Rok 2010 byl nejlepším rokem v dějinách Volkswagen Group," prohlásil Winterkorn. Analytici podle agentury Reuters čekali u provozního zisku bez zahrnutí dvou společných podniků v Číně výsledek 6,75 miliardy eur. Skupina již dříve uvedla, že dodávky jejích vozů zákazníkům loni poprvé překonaly hranici sedmi milionů a vzrostly o 14 procent na 7,2 milionu automobilů.

Čistý zisk, který může Volkswagen rozdělit akcionářům, dosáhl 6,84 miliardy eur oproti "pouhým" 960 milionům eur za rok 2009. Čistý zisk německé mateřské firmy Volkswagen AG vzrostl o 43 procent na 1,44 miliardy eur. Představenstvo a dozorčí rada Volkswagenu vzhledem k silnému nárůstu ziskovosti navrhly na pátečním zasedání zvýšit výplatu dividend akcionářům za loňský rok na 2,20 eura na akcii. Za rok 2009 vyplácela společnost 1,66 eura na akcii. "Volkswagen svým ziskem a tržbami vyčnívá mezi globálními automobilkami z davu," prohlásil analytik švýcarské banky Credit Suisse Arndt Ellinghorst. Akcie Volkswagenu v reakci na výsledky posílily o více než pět procent.

Méně přesvědčivé výsledky za loňský rok zveřejnil například další německý výrobce aut Daimler nebo francouzští konkurenti Renault a PSA Peugeot-Citroën. Silný růst firemního zisku neunikl odborářům Volkswagenu. Ti přišli již začátkem roku na kolektivní vyjednávání s návrhem zvýšit mzdy pro zhruba 100 000 německých zaměstnanců VW o šest procent a nakonec dosáhli přidání o více než tři procenta.

Loňský výsledek ukazuje, že největší evropská automobilka má dostatek finanční síly na dokončení akvizice výrobce sportovních vozů Porsche. Stuttgartská firma však minulou středu oznámila, že transakce se zdrží kvůli rozšíření vyšetřování dvou bývalých nejvyšších představitelů Porsche. Volkswagen plánuje, že se do roku 2018 stane největším výrobcem aut na světě. Porsche se má stát desátou značkou koncernu.

28.2.2011, Hospodářské noviny (čtk)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy