RM-SYSTÉM»Události»VW a GAZ budou v Rusku společně vyrábět i škodovky

VW a GAZ budou v Rusku společně vyrábět i škodovky

22.02.2011 14:09
Německý automobilový koncern Volkswagen spojí síly s ruskou automobilkou GAZ. Dohoda o společné výrobě aut v Rusku by měla být podepsána ještě tento týden a měla by zahrnovat i produkci modelů české automobilky Škoda Auto. Vozy značky Škoda se již vyrábějí v ruském závodě Volkswagenu v Kaluze, z jehož pásů sjíždějí i octavie, v Česku nejprodávanější vozy roku 2010.

Dlouho očekávaná dohoda musí být podepsána do konce února. "Do konce měsíce musíme informovat ruskou vládu a ministerstvo průmyslu o tom, s kým se budeme spojovat," řekl v rozhovoru pro Financial Times Siegfried Wolf, předseda společnosti Russian Machines, která je vlastníkem automobilky GAZ. Wolf nepotvrdil, zda se obě společnosti již dohodly, nebo stále dojednávají podrobnosti smlouvy. "Rusko se opět stává zajímavou lokalitou. Ruský trh je zpátky ve hře," dodal Wolf.

Volkswagen potvrdil, že s ruskou společností GAZ intenzivně jedná, více přiblížit své plány ale zatím odmítá. VW je největší automobilkou v Evropě. V loňském roce zvýšil celosvětový prodej aut o 13,5 procenta na rekordních 7,14 milionu vozů.

Společnost GAZ, která je součástí impéria magnáta Olega Děripasky, je největším ruským výrobcem dodávek a autobusů. V produkci osobních aut se však zatím neprosadila. V minulosti automobilka plánovala alianci s německým Opelem, z dohody ale nakonec sešlo.Ruská vláda se snaží vytvořit pracovní místa a zvýšit nabídku osobních vozů na domácím trhu. Odvětví automobilové výroby bylo silně poznamenáno finanční krizí. Kreml dal proto zahraničním výrobcům aut možnost do 28. února předložit plány možné spolupráce s ruskými partnery.

Podle nových pravidel, která by měla vstoupit v platnost příští měsíc, se totiž neruští výrobci aut budou muset vyrovnat s vyššími požadavky na motory, plechy a ostatní části automobilů, nebo čelit vyššímu dovoznímu clu. Díky oživení ruské ekonomiky a programu šrotovného stoupl loni celkový prodej aut v Rusku o 30 procent na 1,91 milionu vozů po předloňském meziročním propadu prodeje zhruba o polovinu. Z oživení poptávky po automobilech na východě se raduje i Škoda, která loni v Rusku prodala 45 631 automobilů, o 38 procent více než v roce 2009.

22.2.2011, John Reed, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy