RM-SYSTÉM»Události»Začíná výsledková sezóna

Začíná výsledková sezóna

11.02.2011 17:30
Pozornost investorů se již od výsledků hospodaření zámořských firem přesouvá směrem k evropskému kontinentu a výsledková sezóna pomalu klepe na dveře také u nás. Jako první se svými výkazy pochlubila pojišťovna Vienna Insurance Group, jejíž výsledky naplnily ziskové předpovědi analytiků. V uplynulém týdnu vyhlašoval finanční, neauditované výsledky také management společnosti Unipetrol. Kolotoč vyhlašování bude pokračovat i v příštím týdnu, kdy bude reportovat Komerční banka spolu s Telefónicou O2. U prvně jmenované společnosti se budou po posledních analytických doporučeních očekávat výborná čísla, jejichž nenaplnění by mohlo vést k poklesu ceny akcie až pod 4 200 Kč. U Telefónicy O2 budou očekávání spíše opačná. Vypovídaly o tom nejen uveřejněné výsledky za první tři kvartály, ale také signály o klesajícím počtu provolaných minut a poslaných sms zpráv na Vánoce a Silvestr. Dva dny v roce však celkové výsledky nedělají a tak si budeme muset na jejich konečnou podobu ještě týden počkat. Mezi obchodníky na burze RM-SYSTÉM v uplynulém týdnu lehce převládali prodejci. Nejlépe o tom vypovídá poměr rostoucích a klesajících titulů ze segmentu EasyClick, který skončil těsně ve prospěch počtu klesajících akcií. Sportovní terminologií řečeno - na ukazateli svítil konečný stav 12 : 13. V uplynulém týdnu se nejvíce dařilo akciím společnosti Orco, Tatra a ECM Real Estate. Po zveřejněných výsledcích se naopak propadla společnost Unipetrol, níže klesaly také akcie NWR či Nokia.

Unipetrol představil výsledky hospodaření za rok 2010 a stanovil cíle na rok 2011
Společnost Unipetrol včera vydala tiskovou zprávu ohledně neauditovaných výsledků hospodaření za rok 2010, ze které vyplývá, že většina cílů předsevzatých na začátku roku 2010, byla splněna. Celkový výsledek hospodaření je v případě Unipetrolu tvořen třemi segmenty - rafinérský, petrochemický a segment maloobchodu. V oblasti rafinérského segmentu ovlivnila pozitivně výsledky zvýšená produkce ropy, vyšší rafinérská marže klíčových produktů (motorová paliva, mazací oleje) a větší rozdíl mezi cenami ropy Ural a Brent, jenž se pohyboval nad dlouhodobými průměry. Negativně se na výsledcích naopak podepsaly vyšší fixní náklady v důsledku technických oprav zařízení. Petrochemie zaznamenala nejlepší výsledek za poslední tři roky i přesto, že klesl objem prodejů v oblasti agrochemie (čpavek, močovina). Za pozitivním výsledkem stál růst petrochemických marží u polyolefinů, zejména u polypropylénu, negativně se naopak, kromě klesajícího objemu prodejů agrochemikálií, podílelo posilování USD vůči EUR. V oblasti maloobchodu byla zaznamenána slabší poptávka po benzínu, kterou však částečně kompenzoval růst poptávky po motorové naftě a prémiových palivech. Celkově vzrostly v uplynulém roce tržby o 28 % na 85,97 miliard Kč, provozní zisk dosáhl 1,68 miliard Kč a čistý zisk 937 milionů Kč. Pozitivně se vyvíjel také provozní Cash Flow společnosti, když provozní peněžní toky vzrostly o 19 % na 4,64 miliardy Kč. Investiční výdaje dosáhly 3,09 miliardy Kč. Pro rok 2011 byly opět stanoveny cíle v oblasti provozní i finanční. Z hlediska finanční oblasti se chce společnost zaměřit na redukci fixních nákladů až ve výši 200 milionů Kč, investiční výdaje se opět předpokládají okolo 3 miliard Kč a snahou bude také dosažení kladného peněžního toku. V oblasti provozní se chce společnost zaměřit na mírný růst objemu zpracované ropy, vyšší prodej rafinérských produktů a chystané odstávky provozů. Cenu akcií obchodovaných na burze RM-SYSTÉM ovlivnily především zprávy o hospodaření za uplynulé čtvrtletí, u kterého se díky odstávkám a klesajícím petrochemickým maržím neočekávaly nijak oslnivá čísla. Přestože se však s těmito údaji počítalo, investoři vzali výsledky za poslední čtvrtletí negativně a podávali, zejména ve čtvrtek, prodejní pokyny. Akcie Unipetrolu v minulém týdnu oslabily o 8,18 % a zakončily týden na ceně 174,10 Kč.

McDonald´s v lednu zvednul globální objem prodeje
Hospodářské výsledky má společnost McDonald´s již dva týdny za sebou. Jen pro malou rekapitulaci je třeba zmínit, že se poslední kvartál roku 2010 společnosti vydařil nad očekávání trhu. Tržby společnosti vzrostly oproti stejnému období loňského roku na 6,2 miliardy USD z 5,97 miliard USD, čistý zisk rostl o 1,24 miliardy USD oproti 1,22 miliardám USD. V úterý tohoto týdne vydala společnost tiskovou zprávu o prodeji svých produktů v měsíci lednu. Vyplývá z ní, že došlo k prudkému nárůstu tržeb v důsledku růstu prodejů téměř ve všech regionech, kde McDonald´s své fast-foody provozuje. Celkový růst prodejů dosáhl oproti stejnému období loňského roku hodnoty 7,4 %. Pokud jde o regionální rozdělení, tak růst o 3,1 % zaznamenala společnost v USA, kde k dobrému výsledku přispěly výrazně značky McCafe a Fruit & Maple Oatmeal. V Evropě vzrostly prodeje přibližně o 7 % a v oblasti Asie, Afriky a na Blízkém Východě o 5,2 %. Firmě se v období globální recese podařilo získat nové zákazníky, kteří hledali levnější variantu stravování oproti nákladným restauracím, snížit náklady na pracovní sílu a také do své nabídky zařadila několik novinek. Společnost se chystá za poslední čtvrtletí roku 2010 vyplatit dividendu ve výši 0,61 USD na akcii. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který nakoupí akcie společnosti nejpozději 1.3. Předpokládaným datem výplaty dividendy je 15. březen. Akcie společnosti v důsledku nových zpráv posílily o 3,31 %.

Finská Nokia mění strategii a odhalila chystanou spolupráci s Microsoftem
Akcie společnosti Nokia se v pátek propadly o 6,26 % poté, co na burze New York Stock Exchange (NYSE) ztratily o den dříve téměř 8 %. Důvodem těchto poklesů byla zpráva o kompletní změně obchodní strategie, jejímž důsledkem by měla být spolupráce se společností Microsoft na tvorbě operačního systému pro své smartphony, aby dokázala čelit tvrdé konkurenci operačních systémů Android (Google) a iPhone (Apple). Zároveň dochází k reorganizaci vedení společnosti tak, aby bylo schopno promptně reagovat na vzniklé problémy a rychleji rozhodovat o jejich řešení. Toho by mělo být dosaženo vznikem dvou oddělených skupin, z nichž jedna bude mít na starosti smartphony a druhá se bude zabývat mobilními telefony. Do čela společnosti byl také poprvé v historii dosazen člověk, který nemá finské občanství, kanaďan Stephen Elop, jenž kdysi působil právě v Microsoftu. Hlavním smyslem těchto reorganizačních kroků je zastavit hluboký pokles tržního podílu směrem ke dvěma zvýšeným společnostem. Dle dostupných analýz totiž tržní podíl společnosti Nokia na celkových prodejích smartphonů prudce klesá, zhruba na 31 %. Především páteční pokles zapříčinil, že akcie společnosti Nokia obchodované na burze RM-SYSTÉM poklesly v uplynulém týdnu o 3,98 % a zavíraly na 174,10 Kč.

V 6. týdnu roku 2011 se index RM v konečném účtování neponul žádným směrem, přestože se v průběhu týdne střídaly růsty s poklesy. V úvodu týdne činila jeho hodnota 2 545,98 bodů, v pátek byla jeho hodnota o 0,98 bodů níže a závěr tak činil 2 545 bodů. Objem obchodů byl ve srovnání s minulým týdnem mírně slabší, když se průměrně zobchodovaly akcie za 35,08 miliónů Kč (minulý týden 36,04 milionů Kč za den).

Martin Hloušek


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy