RM-SYSTÉM»Události»Volkswagen zvýší platy. Škoda jedná

Volkswagen zvýší platy. Škoda jedná

09.02.2011 09:32
Zvýšení mzdy se týká německých pracovníků sdružených v odborech. Odbory Škoda Auto začaly jednat o navýšení platů minulý týden.

Vedení německého automobilového koncernu Volkswagen včera ustoupilo zhruba 100 tisícům zaměstnancům sdruženým v odborových svazech. Po necelých dvou týdnech vyjednávání s hlavní odborovou organizací koncernu IG Metall společnost rozhodla, že pracovníkům sdruženým v odborech zvýší plat v průměru o 3,2 procenta.

Opatření tak začne platit v šesti německých továrnách od prvního května letošního roku a zůstane v platnosti 16 měsíců. Součástí dohody o platových podmínkách je také jednorázová odměna ve výši jednoho procenta z ročního základního platu. "Obě strany při rozhodování přihlížely k pevné ekonomické pozici Volkswagenu a shodly se na tom, že je třeba patřičně ohodnotit jeho zaměstnance," uvedli včera po jednání zástupce odborů IG Metall Harmut Meine a personální šéf VW Horst Neumann. Zatímco odbory původně požadovaly až šestiprocentní navýšení platů, první nabídka firmy představovala zvýšení mezd o 2,9 % a další jednorázové bonusy pro zaměstnance. Podle analytiků bylo rozhodnutí Volkswagenu vylepšit platy motivováno jeho plány na navýšení výroby. Zvýšením mzdy předejde vedení firmy případným stávkám zaměstnanců, které by tyto plány zkomplikovaly.

Největší evropská automobilka na konci loňského roku oznámila, že chce letos zvýšit prodej o pět procent (z loňských sedmi milionů prodaných vozů). Hned na počátku roku ale musela řešit "výpadek" ve výrobě. Hlavní továrny VW v německém Wolfsburgu a Emdenu na konci ledna pozastavily produkci, protože další závody nestihly vyrábět potřebné komponenty. Automobilka v důsledku toho zpozdila některé dodávky nových pětidveřových vozů Golf a poloterénních automobilů Tiguan.

"Dohoda ve VW přišla v pravý okamžik. Automobilka si tak vytvořila lepší podmínky pro to, aby předehnala své konkurenty v prodeji aut, aniž by se musela potýkat s personálními problémy," konstatoval včera automobilový analytik Frank Schope z německé banky Nord L/B Bank.

V reakci na ujednání včera vzrostly akcie VW o necelé dvě procenta na 114,50 eura. Včerejší dohoda v Německu vzbudila otázky, zdali dojde k navyšování platů také v české automobilce Škoda Auto, která spadá do německého koncernu. Podle informací HN začalo ve Škodě kolektivní vyjednávání o mzdách už minulý týden, odboráři se ale s vedením firmy zatím nedohodli. Jak uvedl šéf odborů Škody Auto Jaroslav Povšík, Škoda nabídla zaměstnancům zvýšení platů o 2,5 procenta, což odboráři považují za nedostatečné.

Pro představu, loni - v roce doznívající krize - se odbory s vedením Škody dohodly na růstu mezd o 2,7 procenta. "Čekali jsme, že si Němci vyjednají více. Mají vyšší inflaci než my. V jednání s vedením nám jejich výsledek určitě nepomůže," řekl HN Povšík.

Výsledek jednání

3,2 % Takové je konečné zvýšení, na němž se dohodlo vedení Volkswagenu s hlavní odborovou organizací koncernu IG Metall. Počáteční nabídka vedení byla 2,9 procenta, zatímco odbory požadovaly růst o šest procent.

9.2.2011, Lucie Hrdličková, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy