RM-SYSTÉM»Události»Metrostav staví finské metro

Metrostav staví finské metro

07.02.2011 10:37
Tuzemský stavební kolos Metrostav získal zakázku na stavbu části metra v Helsinkách. Ve Finsku vybuduje dva traťové tunely za 363 milionů korun.

Zakázka se týká šestnáctikilometrové trasy metra pojmenované Lansi, která se nyní buduje z hlavního města Helsinek na předměstí. "Jedná se o traťové tunely za zhruba 15 milionů eur (363 milionů korun). Kontrakt bude podepsán v nejbližších dnech," uvedl pro TÝDEN mluvčí Metrostavu František Polák. Každý tunel bude mít délku 1,3 kilometru a stavba začne letos v březnu.
Metrostav, který je dvojkou na českém trhu, už přitom na téže trase metra staví tři přístupové tunely za zhruba dvě stě milionů korun "Jeden je již hotov, na druhém se pracuje," upřesňuje Polák a dodává, že tunely celkem měří půldruhého kilometru. Pro Metrostav je výstavba helsinského metra, které má být dostavěno do konce roku 2014, prvním vstupem na finský trh. Usilovat bude i o tendry na stavbu dalších úseků a také stanic, kterých by na trase mělo vzniknout celkem sedm.
V Česku nyní Metrostav pracuje na pražském tunelu Blanka, který hlavní město vyjde na více než pětadvacet miliard korun. Jeho výstavba se však komplikuje kvůli loňským rozsáhlým propadům půdy. Firma proto musí hlavnímu městu zaplatit pokutu téměř deset milionů korun.
Společnost patřící do skupiny DDM čeká za loňský rok podruhé za sebou propad zisku, a to hlavně kvůli menšímu počtu vypisovaných státních zakázek. "Předběžně je možno konstatovat, že hospodářské výsledky za rok 2010 jsou horší než v roce 2009, nicméně pokles byl předpokládán a nedosáhl ani deset procent," uzavírá Polák. Metrostavu v roce 2009 klesl zisk o 93 milionů na 718 milionů korun. V roce 2009 tržby Metrostavu činily 22,2 miliardy korun, což je zhruba stejně jako v předchozích letech.

7.2.2011, Týden, Jiří Zatloukal


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy