RM-SYSTÉM»Události»OHL ŽS vysoudila na firmě Zlaté jablko šestnáct milionů korun

OHL ŽS vysoudila na firmě Zlaté jablko šestnáct milionů korun

04.02.2011 17:14
Brno, Zlín - Pětka na českém stavebním trhu OHL ŽS uspěla u Krajského soudu v Brně s žalobami proti zlínské firmě Zlaté jablko investora REIN Holding. "Vysoudila na základě dvou rozsudků více než 16 milionů korun," řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková.

Spor souvisí s případem insolvenčního řízení vedeného s OHL ŽS.
Návrh na jeho zahájení podala právě společnost Zlaté jablko. Brněnská stavební firma měla Zlatému jablku údajně způsobit škodu přesahující 98 milionů korun tím, že počátkem roku 2007 odstoupila od smlouvy na stavbu obchodního centra Zlaté jablko přímo ve středu Zlína.
OHL ŽS považovala návrh na zahájení insolvenčního řízení za šikanózní.
Argumentovala tím, že práce zastavila kvůli pochybení investora, který prý nepředal kompletní projektovou dokumentaci a neprokázal ani zajištění finančních prostředků na uhrazení nákladů výstavby. Krajský soud jí dal za pravdu v případě insolvenčního řízení, které zastavil. OHL ŽS vyhověl i v obou souvisejících případech. Podle jednoho z aktuálních rozsudků bylo v řízení prokázáno, že OHL ŽS odstoupila od smlouvy oprávněně. Bankovní příslib, který Zlaté jablko na zajištění stavby mělo, podle soudu nesplnil podmínky smlouvy mezi oběma firmami. Z bankovního příslibu, který firma předložila, podle soudu mimo jiné jednoznačně nevyplývala skutečnost, že byl vystaven právě na krytí nákladů souvisejících s výstavbou centra.
OHL ŽS proto podle soudu náleží smluvní pokuta pět milionů korun, která byla součástí smlouvy.
Firma má OHL ŽS zaplatit i přes 11 milionů korun za faktury související s přípravou stavby centra. "Soud má za to, že žalovaný písemně uznal své závazky za žalobcem tvořené žalovanou částkou a současně potvrdil, že se s úhradou těchto částek dostal do prodlení, neboť je neuhradil k datu jejich splatnosti," uvedla Sedláčková. Společnost Zlaté jablko s verdikty Krajského soudu v Brně nesouhlasí a odvolala se proti nim k Vrchnímu soudu v Olomouci. Tento soud aktuálně přezkoumává také odvolání firmy proti zastavení insolvenčního řízení s OHL ŽS.
Centrum Zlaté jablko nakonec za půl miliardy korun dostavěla firma PSJ Holding. Otevřeno bylo v roce 2008.

4.2.2011, Regionální deníky - Olomoucký a Zlínský kraj (čtk)


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy