RM-SYSTÉM»Události»Skupině VIG se dařilo, zvýší dividendu

Skupině VIG se dařilo, zvýší dividendu

26.01.2011 08:45
Světová hospodářská krize pojišťovací skupinu VIG nijak nepoznamenala. Firmě se loni podle předběžných údajů podařilo zvýšit hrubý zisk o 15 procent na 505 milionů eur. Předepsané nekonsolidované pojistné meziročně vzrostlo o více než šest procent na 8,7 miliardy eur.

Výsledky byly v souladu s očekáváním trhu. "Plánujeme zvýšit dividendu z devadesáti centů na jedno euro. To odpovídá dlouholeté dividendové politice, která předpokládá vyplacení minimálně třiceti procent koncernového zisku," informoval generální ředitel VIG Günter Geyer. "V roce 2010 se v mnoha firmách lámal chléb. Jakýkoli růst je sám o sobě dobrým výsledkem," uvedl analytik serveru Finance.cz Tomáš Skolek. Tahounem růstu skupiny bylo především životní pojištění. V něm firma meziročně vybrala skoro o 12 procent více. Loni skupina vstoupila na dva nové trhy - do Černé Hory a Makedonie, kde založila životní pojišťovny. Z 24 zemí, kde VIG působí, rostly příjmy nejvíce v Polsku, a to o 25 procent.Geyer uvedl, že společnost musela loni odepsat část držených dluhopisů některých zemí eurozóny. Celkové odpisy dluhopisů zemí PIGS a dalších například bankovních obligací za loňský rok dosáhly asi sto milionů eur. Výši zisku výrazně ovlivnilo snižování nákladů, loni skupina ušetřila přibližně sto milionů eur. Součástí skupiny je i zajišťovna VIG Re. Ta vykázala příjmy zhruba 200 milionů eur. "Přes deset procent tvoří zajištění mimo skupinu VIG," uvedl pro deník E15 místopředseda dozorčí rady zajišťovny Peter Höfinger. Pro letošní rok VIG počítá s růstem východoevropských trhů o dvě až čtyři procenta. Očekává nízký růst výnosů z pojištění v řádu procent. Zisk před zdaněním by měl vzrůst asi o deset procent.

V Česku skupina rostla o desetinu

Společnost VIG se loni stala lídrem českého pojišťovacího trhu. Její tři pojišťovny - Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny - předepsaly svým klientům 1,8 miliardy eur pojistného. To je meziroční nárůst o více než deset procent. Pojišťovnám se dařilo především v oblasti životního pojištění, kde zvýšily tržby o pětinu na 740 milionů eur.

  • 6 % O tolik vzrostlo meziročně předepsané nekonsolidované pojistné skupiny VIG
  • O 11 procent více. Plánujeme zvýšit dividendu z devadesáti centů na jedno euro. Odpovídá to dlouhodobé dividendové politice, informoval generální ředitel VIG Günter Geyer

26.1.2011, Tomáš Kňourek, E15

Přiložený dokument ke stažení


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy