RM-SYSTÉM»Události»Vítkovice Machinery Group vystaví na Vítkovickém zámku unikátní exponát - zlatou slzu LacrimAu za 30

Vítkovice Machinery Group vystaví na Vítkovickém zámku unikátní exponát - zlatou slzu LacrimAu za 30

24.01.2011 14:54
24.01.2011 - Zlatá slza LacrimAu, jeden z unikátních exponátů českého pavilonu na výstavě EXPO 2010 v Šanghaji, je v Ostravě. Výtvarné dílo vyrobené z ryzího zlata bude moci vidět i veřejnost, a to v prostorách Vítkovického zámku. Nyní se připravují přísná bezpečnostní opatření a poté se obří zlatá slza přesune do Knihovny Vítkovického zámku.

Veřejnosti v Ostravě by se měla exkluzivně představit pouze na několik dní - od středy 26.1.2010 do soboty 29.1.2001 vždy v čase od 14.00 do 18.00 hodin. Zlatá slza - LacrimAu ( její výška je 80 cm a průměr 50 cm) byla hlavním lákadlem českého pavilonu, který za dobu trvání světové výstavy v Šanghaji navštívilo několik milionů lidí. Autorem tohoto jedinečného uměleckého díla je Federico Diaz, který pracuje především s city člověka. „Hledal jsem dlouho symbol nebo tvar, který znázorňuje dvě polohy emocí, radosti a smutku. A tak vznikla LacrimAu. Název LacrimAu kombinuje latinský výraz pro slzu s chemickou značkou zlata," říká o své práci.

Slza byla strojírenské skupině VÍTKOVICE MACHINERY GROUP zapůjčena, protože skupina byla generálním partnerem české účasti na EXPO 2010 v Šanghaji. Objekt je z depozitáře pražské Galerie Zdeněk Sklenář, která úzce spolupracuje se zmíněným autorem Federico Diazem. Z Ostravy poputuje slza pravděpodobně na výstavu do amerického New Yorku a na jaře se pak vrátí opět do Šanghaje, kde by měla být dražena za vyvolávací cenu 1, 5 milionu USD, tedy přibližně 30 miliónů korun.

Vystavení unikátního objektu ve Vítkovickém zámku je jedním z počinů skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP pro oživení lokality Dolní oblasti Vítkovic, kde byl před několika dny mimo jiné zahájen ojedinělý projekt přestavby někdejšího historického plynojemu na víceúčelovou aulu. Rok 2011 bude celkově rokem velkých změn v Dolní oblasti Vítkovic. Na místě, které je známé především díky národní kulturní památce Vysoké pece Vítkovic a Dolu Hlubina, začnou vedle výrobních hal strojírenské skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP růst investice v celkovém rozsahu okolo miliardy korun.

Kromě přestavby Plynojemu bude pokračovat rekonstrukce tzv. VI. energetické ústředny, rovněž historického unikátu, na interaktivní muzeum, a budování prohlídkové trasy na Vysoké peci č. 1, dominantě oblasti. Josef Pleskot už také představil celkové řešení národní kulturní památky, včetně unikátního propojení Dolu Hlubina a Vysokých pecí objektem Koksovna, v němž bude prostor pro knihovnu i další aktivity. Zásadní novinkou pro oživení lokality pak bude projekt Svět techniky - Science and Technology Center. Projekt úspěšně prošel tuzemským a mezinárodním hodnocením a je určen k podpoře z fondů Evropské unie.


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy