RM-SYSTÉM»Události»V Dolní oblasti Vítkovic začal unikátní proces vyzvednutí zvonu plynojemu.

V Dolní oblasti Vítkovic začal unikátní proces vyzvednutí zvonu plynojemu.

24.01.2011 14:52
Historický Plynojem, jedna z chráněných památek v ostravské Dolní oblasti Vítkovic, se dnes začal měnit na prostor pro vzdělávání, kulturu a společenský život.

Odborníci společnosti Hutní montáže ze skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP spolu s architektem Josefem Pleskotem, který je autorem projektu nového využití někdejšího zásobníku vysokopecního plynu, zahájili proces vyzdvižení zvonu. Ten je od doby, kdy byl Plynojem vyprázdněn, zapadlý dolů. Podle projektu architekta Pleskota, nyní postupně dojde k vyzdvižení zvonu o třináct metrů výše, než je jeho původní poloha.

 

Proces vysunutí zvonu je složitou operací, předcházely mu týdny přípravných prací a v posledních dnech pak také zkušební posuny. Protože už nelze využít vztlaku plynu, musí se zvon zdvihat speciálními hydraulickými zvedáky. Ty dnes začaly na 16 místech vysouvat 800 tun těžkou nádobu Plynojemu rychlostí asi šest až osm centimetrů za hodinu. Náročná je především synchronizace zdvihu, protože roky nevyužívaný zvon Plynojemu o průměru 70 metrů se může zadrhávat.

Přiložený dokument ke stažení


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy