RM-SYSTÉM»Události»Ukrajinci zachraňují kutnohorské slévárny

Ukrajinci zachraňují kutnohorské slévárny

07.01.2011 09:26
Ukrajinský průmyslový a hutní gigant DTEK podal pomocnou ruku slévárenské společnosti ČKD Kutná Hora. Firma Logistic solution international, která je na ukrajinský podnik napojena, poskytla české společnosti potřebnou hotovost.

ČKD je od října v platební neschopnosti a dluží několika věřitelům téměř půl miliardy korun. Insolvenční návrh podala společnost Tepelná zařízení Fík s pětimilionovou pohledávkou ještě předtím, než se managementu ČKD podařilo prostřednictvím výběrového řízení získat strategického partnera. Podnik si tehdy vybíral ze sedmi zájemců, volbu ale nemohl kvůli insolvenci dokončit.
ČKD je v paradoxní situaci. Na rozdíl od jiných podobně zaměřených firem nemá nouzi o zakázky. Přesto balancuje na hraně existence. "Máme extrémní poptávku, v podstatě desetinásobek toho, co jsme schopni v současné situaci vyrábět. Aktuálně je problém s likviditou," přiznává generální ředitel Pavel Krenk.
V říjnu proto požádal o ochranu před věřiteli a domluvil s Logistic solution international provozní úvěr milion dolarů. Jde o firmu registrovanou na Panenských ostrovech, za niž vystupuje podle zprávy předběžného insolvenčního správce Davida Uhlíře Roman Akimov. Ten je od září 2010 analytikem právě ukrajinské společnosti DTEK. Nyní jedná s vedením ČKD o navýšení úvěru o další dva až tři miliony dolarů. Ukrajinci zatím nemohou kvůli insolvenci do ČKD majetkově vstoupit. Podle Krenka je to ale otázka blízké budoucnosti.

"Jakmile se vypořádáme s věřiteli a podaří se nám rozjet výrobu na předkrizovou úroveň, což je reálné vzhledem k tomu, kolik máme zakázek, jednání obnovíme," tvrdí Krenk. Největším balvanem byly pro firmu nesplacené úvěry několika bankám v čele s Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Závazky, které se pohybovaly mezi 350 a 400 miliony, skoupila kyperská společnost Raw Refined Commodities, jež působí v Česku od loňského srpna a má vazbu na ukrajinský gigant. Raw letos v lednu navýšil základní kapitál z 200 tisíc na 1,7 milionu korun a v listopadu loňského roku získal licenci od Energetického regulačního úřadu pro obchod s elektřinou a plynem.
"Partneři se nás ptali, jak nám mohou pomoci. Převzetím bankovních úvěrů nám vytrhli trn z paty a společnost se stabilizovala. S ostatními věřiteli snad už nebude problém se dohodnout," je přesvědčen Krenk. Je pravděpodobné, že v budoucnosti dojde ke kapitalizaci úvěrů, které Ukrajinci převzali.
DTEK spadá pod holding System Capital Management (SKM), který ročně vyprodukuje dvacet milionů tun oceli. Řadí se tím mezi dvacítku největších světových výrobců. SKM působí kolem ukrajinského Doněcku a sdružuje Metinvest, což je 24 průmyslových podniků, a právě DTEK, primárně zaměřený na těžbu uhlí a energetiku.
ČKD se za poslední dva roky propadly tržby ze dvou miliard až k hranici 750 mi- lionů, což je nejhorší výsledek v čtyřicetiletých dějinách firmy. "V průběhu tohoto roku bychom se však mohli dostat na předkrizové obraty a tvořit zisk," neskrývá optimismus Krenk.

7.1.2011, E15, Petr Svoboda


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy