RM-SYSTÉM»Události»Microsoft už nebude spoléhat jen na Intel

Microsoft už nebude spoléhat jen na Intel

07.01.2011 09:23
Dlouholetá úzká spolupráce mezi společnostmi Microsoft a Intel dostala vážnou trhlinu. Přední světový vývojář počítačového softwaru Microsoft totiž bude v budoucnu podporovat také procesory s architekturou ARM od společnosti ARM Holdings.

Na úvodní konferenci, která prakticky oficiálně odstartovala letošní veletrh CES v Las Vegas, to oznámil šéf Microsoftu Steve Ballmer. Microsoft již delší dobu podporuje i procesory firmy AMD.
Firmě Microsoft se tak otevřou dveře k tomu, aby mohla svůj operační systém Windows distribuovat na stále populárnějších přenosných zařízeních, především na tabletech (v tomto segmentu prozatím společnost neprorazila). Procesory ARM se totiž vyznačují malou spotřebou energie. Kromě toho dokážou efektivně zpracovávat grafické výpočty.
"Příští verze operačního systému Windows bude podporovat jak čipy od Intelu a AMD, tak i od ARM," prohlásil Ballmer. "Budeme tak moci nabídnout co nejširší řadu produktů," dodal. Osmá verze Windows bude přepracována do podoby, která bude univerzálně použitelná i na nepočítačových zařízeních, jako jsou chytré lednice nebo hudební přehrávače. Pro tato zařízení musel Microsoft dosud po- užívat specifický typ Windows označovaný jako Embedded.
Oproti některým spekulacím Ballmer nepředstavil nové vydání operačního systému Windows. Neukázal ani vlastní verzi televizního set- top- boxu s internetovými službami, jak předpokládali někteří analytici. Microsoft by jím mohl konkurovat zařízením Google TV či Apple TV.

7.1.2011, E15, Patrik Šilhavý


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy