RM-SYSTÉM»Události»ECM chce polovinu svého dluhu přeměnit na akcie

ECM chce polovinu svého dluhu přeměnit na akcie

17.12.2010 11:00
Zadlužený developer by tak mohl vydat 10 až 20 milionů nových akcií. V současnosti jich má zhruba 6,9 milionu.

Developerská společnost ECM REI má v plánu vyměnit asi polovinu svého současného dluhu za akcie. V rozhovoru na serveru Patria Online to včera uvedl generální ředitel společnosti Milan Janků. Kolik nových akcií chce ECM vydat, ale nezmínil.

Druhá polovina dluhu by měla být přeměněna na takzvané credit loan notes, tedy dluhové nástroje, které neponesou úrok. Firma je bude povinna postupně vykupovat, pakliže dosáhne určitého objemu výnosů z prodejů svých nemovitostí.

Janků zároveň uvedl, že jeho podíl ve firmě ECM REI by neměl po restrukturalizaci dluhů klesnout pod 35 procent. Nyní Janků kontroluje prostřednictvím ECM Group zhruba 80procentní podíl.

Podle analytika společnosti Atlantik FT Pavla Rysky bude přeměna dluhopisů na akcie znamenat výrazné naředění hodnoty stávajících akcií. "K září měla ECM REI závazky z dluhopisů ve výši zhruba 117 milionů eur. Pokud chce přeměnit na akcie polovinu tohoto dluhu, pak by při cenách akcií z posledních měsíců musela vydat něco mezi 10 a 20 miliony nových akcií," říká Ryska. V současnosti má přitom ECM REI zhruba 6,9 milionu akcií.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče je otázkou, co to udělá s cenou akcií. "Pro věřitele bude totiž prodej těchto nových akcií nejjednodušší cestou, jak získat zpět peníze, které jim společnost dluží," říká.

Janků včera rovněž uvedl, že se v lednu a únoru příštího roku rozhodne o budoucnosti rozpracovaných projektů ECM REI. Tedy o tom, zda bude firma usilovat o jejich dokončení a následný prodej na trhu, nebo dojde k jejich prodeji v rozpracované fázi.

"Nelze očekávat, že by ECM získala prodejem nedokončených projektů nějakou solidní sumu. Proto si myslím, že se bude snažit najít partnera, s jehož pomocí projekty dokončí," říká Adamkovič.

Petr Kain, Hospodářské noviny


RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

Další zprávy